Svijet

Otvara se granica sa koje su agenti bičevima tjerali migrante

Otvara se granica sa koje su agenti bičevima tjerali migrante
Foto: Tanjug/AP Photo/Fernando Llano, File | Otvara se granica sa koje su agenti bičevima tjerali migrante

VAŠINGTON - Granični prelaz između Meksika i SAD u Teksasu, gdje se više hiljada haićanskih migranata skupilo posljednjih nedjelja, biće djelimično otvoren danas popodne, saopštile su američke vlasti.

Američka carina i zaštita granica (CBP) je izdala saopštenje u kojem navodi da će se trgovinske i putničke operacije nastaviti na graničnom prelazu Del Rio za putnički saobraćaj od subote od 16 časova po lokalnom vremenu, a za teretni saobraćaj prelaz će ponovo biti otvoren u ponedjeljak ujutru, prenosi AP.

CBP je privremeno zatvorio granični prelaz 17. septembra i preusmjerio saobraćaj na alternativni, oko 80 kilometara jugoistočno u Teksasu, nakon što je čak 15.000 uglavnom migranata sa Haitija iznenada prešlo u Del Rio iz Meksika i napravilo improvizovani kamp oko američke strane graničnog mosta, koji je u petak potpuno očišćen.

Od prošlog vikenda američke vlasti su prebacivali avionima stotine Haićana nazad u njihovu zemlju, a druge odvraćali da uđu u zemlju nakon što su preplavili američko-meksičku granicu u Del Riju u Teksasu, u nadi da će ući u SAD.

Visoki američki zvaničnici, među kojima je potpredsjednica Kamala Haris, osudili su način na koji su agenti granične patrole na konjima okruživali i usmjeravali migrante sa Haitija, da bi ih onemogućili da uđu u SAD.

Američki predsjednik Džozef Bajden rekao je da će "određeni ljudi platiti" nakon što su se pojavile fotografije na kojima pogranična služba na konjima tera migrante nazad ka rijeci, protjerujući ih iz SAD.

Talas izbjeglica sa Haitija pokrenut je poslije serije užasnih događaja koje su prethodnih mjeseci potresle ovu siromašnu državu.

Prvo je, u julu, ubijen predsjednik Žovenel Moiz, da bi mjesec dana kasnije, u zemljotresu, stradalo više od 2.000 ljudi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije