Svijet

Pad princeze Uzbekistana: Od luksuznog života do zatvorskih rešetaka

Pad princeze Uzbekistana: Od luksuznog života do zatvorskih rešetaka
Foto: Wikipedia | Pad princeze Uzbekistana: Od luksuznog života do zatvorskih rešetaka

BERN - Takozvanu "uzbekistansku princezu" Gulnaru Karimovu švajcarske vlasti optužile su za vođenje međunarodne kriminalne organizacije koja je oprala stotine miliona dolara.

Socijalistkinja i kći pokojnog uzbekistanskog predsjednika Islama Karimova optužena je za krađu stotina miliona iz Uzbekistana, kao i podmićivanje rukovoditelja te funkcionera globalne vlade, piše Financial Times.

51-godišnja Karimova nalazi se u uzbekistanskom zatvoru od 2019. i u četvrtak je optužena u Švajcarskoj zbog optužbi da je na čelu navodne kriminalne grupe. Novac je navodno prala preko raznih firmi i bankovnih računa koji su bili smješteni u toj švajcarskoj zemlji.

Karimova, koja je bila diplomatkinja, ambasadorka u Španiji predstavnica u UN-u u Ženevi, ali i pop pjevačica, navodno je, prema švajcarskim vlastima, imala organizaciju poznatu pod nazivom ‘Ured‘, a koja je bila sastavljena od više od 100 legitimnih firmi koje su potajno radile na pranju novca kako bi se njeni članovi lako obogatili, prenosi The Times.

Karimova je godinama imala imunitet od krivičnog progona zbog svog statusa diplomatkinje, te je bezbrižno putovala svijetom i promovisala svoj raskošan životni stil i slavne prijatelje.

Glavno središte kriminalne organizacije, koja je navodno započela s radom 2005., bila je, navodi se, švajcarska tvrtka Zeromax, koja je 2010. prestala s radom. Na računu firme otkrivene su ‘neobične‘ aktivnosti, uključujući milionske iznose potrošene na dragulje i luksuzne medicinske tretmane.

Bivša modna dizajnerica navodno je koristila sefove u Lombard Odieru, švajcarskoj bankarskoj firmi, za smještaj dijamanata i dragog kamenja vrijednih milione. Osim toga, otprilike 440 miliona dolara imovine na ime Karimove još uvijek je zamrznuto u banci, izvijestio je The Times.

Karimova je odbacila optužbe. Njen advokat iz Ženeve, Grégoire Mangeat, rekao je da ona "osporava sve optužbe i da će se boriti za svoju oslobađajuću presudu".

“Osporavamo teoriju o zločinačkoj organizaciji. Iz šešira su je izvukli švajcarski tužioci tek prije godinu dana, 10 godina nakon početka njihove istrage”, rekao je, prenosi Financial Times. “Naša klijentica Gulnara Karimova držana je u pritvoru gotovo 10 godina. Nema naznaka koliko će još morati provesti u zatvoru u Uzbekistanu.”

Uprkos "princezinom" poricanju, švajcarski tužioci tvrdili su da je njena organizacija "svoje kriminalne aktivnosti obavljala kao profesionalni posao, pridržavajući se obaveznih propisa i pridržavajući se stroge raspodjele zadataka, dok je također pribjegavala nasilju i zastrašivanju."

Švajcarska ju je počela istraživati ​​nakon što joj je 2016. umro otac, zbog čega je izgubila diplomatski imunitet.

Karimova je takođe stavljena u kućni pritvor 2013. nakon političke promjene u zemlji, a 2017. je osuđena za pronevjeru u svojoj domovini, izvijestio je The Times.

Njeni advokati tvrde da je od tada bila mučena te da je lišena svojih osnovnih prava, prenosi Jutarnji.hr.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije