Svijet

Papa: Ukrajina da učini ustupke da bi okončala rat sa Rusijom

Papa: Ukrajina da učini ustupke da bi okončala rat sa Rusijom
Foto: Tanjug/AP | Papa: Ukrajina da učini ustupke da bi okončala rat sa Rusijom

RIM - Ukrajinski lideri će morati da budu dalekovidi da bi obezbijedili mir, izjavio je danas papa Franjo, sugerišući da bi Kijev morao da učini ustupke kako bi okončao rat sa Rusijom.

Papa je ranije ovog mjeseca pozvao pozvao na prekid vatre kako bi se spriječio rizik od eskalacije sukoba i zamolio Boga da požuri da ga okonča, preneo je Rojters.

U otvorenom pismu koje je objavljeno danas povodom obilježavanja devet mjeseci od ruskog napada, papa Franja je istakao snagu Ukrajinaca u suočavanju sa napadom.

Svijet je prepoznao hrabar i snažan narod, narod koji pati i moli se, plače i bori se, opire se i nada se: plemenit i mučenički narod, napisao je papa i dodao da se moli za ukrajinske lidere.

"Oni imaju dužnost da upravljaju zemljom u tragičnim vremenima i da donose dalekovide odluke za mir i razvoj ekonomije tokom uništavanja toliko vitalne infrastrukture", naveo je papa, prenosi Tanjug.

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski rekao je prošle sedmice da je Ukrajina spremna za mir, ali samo pod njenim uslovima na osnovu kojih će biti obnovljena cjelokupna okupirana teritorija.

U intervjuu objavljenom prošle sedmice papa Franja je kazao da je Vatikan spreman da učini sve što je moguće da posreduje i stavi tačku na rat.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije