Svijet

Papa imenovao ženu za generalnu sekretarku Guvernatorata

Papa imenovao ženu za generalnu sekretarku Guvernatorata
Foto: Tanjug/AP | Papa imenovao ženu za generalnu sekretarku Guvernatorata

RIM - Papa Franjo prvi put je danas imenovao ženu na drugo po značaju mjesto u upravi Vatikana, čime je ona postala najviše rangirana žena u najmanjoj državi na svijetu.

Imenovanje sestre Rafaele Petrini, 52-godišnje italijanske časne sestre, je posljednje imenovanje kojim je 84-godišnji papa Franjo postavio ženu na jednu od vodećih pozicija, prenio je Rojters.

Petrinijina nova pozicija generalne sekretarke Guvernatorata države Vatikan može se uporediti s funkcijom zamjenika guvernera države ili zamjenika gradonačelnika.

Guvernatorat nadgleda više od 2.000 zaposlenih, uključujući policiju, vatrogasce, zdravstvenu službu, muzeje, osoblje za održavanje i kancelarijsko osoblje.

Tu ulogu je tradicionalno obavljao biskup.

Imenovanje Petrinijeve, koja ima diplomu sa LUISS-a, prestižnog italijanskog poslovnog univerziteta, predstavlja najnoviji pokušaj pape Franje da održi obećanja o poboljšanju rodne ravnoteže data prije mnogo godina, za koja su ženske grupe rekle da su suviše spora u realizaciji.

Papa je u avgustu imenovao italijansku časnu sestru Alesandru Smerili na privremenu poziciju sekretara Vatikanske kancelarije za razvoj, koja se bavi pitanjima pravde i mira. U februaru je imenovao Natali Bekar, francusku članicu sestara misionarki Savijer, za kopodsekretarku Biskupskog sinoda, odjeljenja koje priprema glavne sastanke svjetskih biskupa koji se održavaju na nekoliko godina. Takođe, u februaru, imenovao je Italijanku Katiju Sumariju, sudiju, kao prvu ženu promotera pravde u Apelacionom sudu Vatikana. Imenovao je i šest žena na više pozicije u savijetu koji nadgleda finansije Vatikana kao i na mjesta zamjenika ministra spoljnih poslova, direktora Vatikanskih muzeja i zamjenika šefa Vatikanske kancelarije za štampu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije