Svijet

Papa se sastao sa Bajdenom

Papa se sastao sa Bajdenom
Foto: Tanjug/AP Photo/Andrew Medićini | Papa se sastao sa Bajdenom

RIM - Papa Franjo primio je danas predsjednika SAD Džozefa Bajdena, koji je tek drugi katolik na čelu države u istoriji Amerike.

Bijela kuća je saopštila da će se sastanak pape Franje sa Bajdenom i njegovom suprugom Džil u Vatikanu, koji je počeo u 12.00 časova, između ostalog, usredsrediti na borbu protiv pandemije virusa korona, klimatske promjene i globalnu borbu protiv siromaštva.

Za danas poslije podne najavljen je i susret Bajdena sa predstavnicima italijanske Vlade.

Potom američki predsjednik treba da se sastane sa francuskim liderom Emanuelom Makronom kako bi izgladio relacije nakon nedavnog raskida u odnosima sa saveznikom zbog krize podmornica.

Bajdenovo drugo putovanje u inostranstvo otkako je preuzeo dužnost u januaru vodi ga prvo u Rim, gdje planira da od sutra prisustvuje samitu Grupe 20 vodećih ekonomskih zemalja.

Od ponedjeljka američki predsjednik planira da učestvuje na Svjetskoj klimatskoj konFerenciji KOP26 /COP26/ u Glazgovu.

Ostalo je nejasno da li će Bajdenova audijencija kod pape uključiti kontroverzno pitanje abortusa. Bajdenova vlada podržava pravo na abortus, što je u suprotnosti sa stavom Katoličke crkve.

Pojedini američki episkopi pozvali su da upravo predsjednik SAD bude isključen iz pričešća. Sedamdesetosmogodišnji Bajden, koji redovno ide u crkvu, sebe smatra pobožnim katolikom. Prvi katolički predsjednik u istoriji SAD bio je Džon Kenedi.

Sa nestrpljenjem se očekivao i Bajdenov sastanak sa Makronom. Odnosi između transatlantskih partnera su u posljednje vrijeme veoma napeti pošto su SAD u septembru bez konsultacija sa Parizom pokrenule bezbjednosni pakt sa Australijom i Velikom Britanijom u Indo-Pacifiku.

Pakt je doveo do kolapsa više milijardi dolara vrijednog sporazuma o podmornicama između Australije i Francuske, što je dovelo do ljutitih reakcija u Parizu, podsjeća DPA.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije