Svijet

Pens za rođendan ulazi u trku za predsjednika

Pens za rođendan ulazi u trku za predsjednika
Foto: Arhiva | Pens za rođendan ulazi u trku za predsjednika

VAŠINGTON - Majk Pens, bivši potpredsjednik SAD, zvanično će pokrenuti svoju kampanju za republikansku predsjedničku nominaciju u Ajovi iduće nedjelje, i tako će se direktno suočiti sa svojim nekadašnjim "šefom" Donaldom Trampom.

Pens će saopštiti kandidaturu na skupu u Demojnu 7. juna, na svoj 64. rođendan, prema izjavama dvije osobe upoznate sa njegovim planovima, koje su željele da ostanu anonimne.

Njegov tim smatra da je Ajova, jedna od prvih država u kojoj se glasa na stranačkim izborima, ključna za njegov potencijalni put ka pobjedi, a savjetnici kažu da planira da vodi agresivnu kampanju za konzervativne glasove hrišćanskih evanđelista koji čine znatan dio republikanskog biračkog tijela u toj državi.

Pens je otvoreno konzervativan političar i snažno se protivi pravu na abortus, zalažući se za nacionalnu zabranu.

On je bio savjetnik u Trampovoj kampanji u trci za Bijelu kuću 2016, ali je posljednjih mjeseci postao vatreni kritičar bivšeg predsjednika.

Očekuje se da će u svojoj kampannji Pens nastojati da izađe iz Trampove sjenke i u direktnim susretima sa biračima pokaže svoju ličnost. Pens, koji je služio u Kongresu kao guverner Indijane prije nego što ga je Tramp izabrao za svog potpredsjednika 2016, bio je izuzetno lojalan potpredsjednik dok se nije distancirao od Trampa zbog izbora 2020.

Bivši američki potpredsjednik je proveo naredne dvije i po godine strateški se odvajajući od Trampa, dok je postavljao temelje za svoju kampanju. Dok je dosljedno hvalio učinak "Tramp  Pens administracije", takođe je naglašavao različitosti njih dvojice, i u politici i stilu.

Naredne nedjelje se očekuje još nekoliko kandidatura za republikansku nominaciju. Kris Kristi, bivši guverner Nju Džerzija, planira da pokrene kampanju u utorak naveče na skupu u Nju Hempširu, a guverner Sjeverne Dakote Dag Burgam će proglasiti svoju u Fargou, takođe 7. juna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije