Svijet

Pentagon: Kina odbila sastanak s američkim šefom odbrane

Pentagon: Kina odbila sastanak s američkim šefom odbrane
Foto: Pixnio | Pentagon: Kina odbila sastanak s američkim šefom odbrane

VAŠINGTON - Kina je odbila američki poziv za sastanak u Singapuru između ministra odbrane Lojda Ostina i njegovog kineskog kolege Li Šangfua, prema Pentagonu.

"Preko noći, NRK je obavijestio SAD da su odbili naš poziv početkom maja da se šef odbrane Ostin sastane s ministrom nacionalne osbrane NRK, Li Šangfuom u Singapuru ove sedmice", rekao je potparol Pentagona brigadni general Pet Rajder u saopštenju u ponedjeljak, pozivajući se na državu početnim slovima službenog naziva Narodna Republika Kina (NRK).

"Zabrinutost NRK-a da se uključi u značajne vojne razgovore neće umanjiti predanost ministarstva odbrane u traženju otvorenih linija komunikacije s Narodnom oslobodilačkom vojskom", dodao je Rajder.

Prošle je sedmice potparol Bijele kuće, Džon Kirbi rekao da su u toku razgovori o pokretanju razgovora između Ostina i njegovog kineskog kolege, koji je u martu imenovan ministrom odbrane.

Izgledi za njihov susret pomno su se pratili s obzirom na pojačane napetosti u regiji i sve oštriji odnos između Vašingtona i Pekinga oko pitanja od Tajvana do trgovine i ljudskih prava.

Sigurnosni analitičar iz Singapura, Ijan Stori rekao je da odluka Kine ne sluti na dobro, prenosi "AlJazeera".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije