Svijet

Peskov: Kijev da prihvati zahtjeve Rusije za pregovore

Peskov: Kijev da prihvati zahtjeve Rusije za pregovore
Foto: Tanjug/AP/Arhiva | Peskov: Kijev da prihvati zahtjeve Rusije za pregovore

​MOSKVA - Rusija čeka da Ukrajina prihvati zahtjeve za mirovne pregovore, rekao je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov, komentarišući prijedlog bivšeg američkog državnog sekretara Henrija Kisindžera da Zapad odustane od pokušaja da se postigne vojni poraz Rusije u Ukrajini i istakao potrebu da se Kijev ubedi da se vrati pregovorima.

"Čekamo da Kijev prihvati zahtjeve Moskve i shvati de fakto situaciju, realnu situaciju koja postoji", rekao je Peskov na redovnom brifingu, prenosi Izvestija.

Kisindžer je u ponedjeljak na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu ocijenio da bi se postizanje neutralnog statusa Ukrajine i njeno pozicioniranje kao mosta između Rusije i Evrope moglo zamisliti kao krajnji cilj u trenutnoj situaciji.

Kisindžer je rekao da bi pregovori trebalo da počnu u naredna dva mjeseca, prije nego šo konflikt stvori takve preokrete i tenzije koj neće biti lako prevazići.

Naveo je da bi "idealna linija podjele trebalo da bude vraćena na status kvo prije sukoba", nagovještavajući da bi Ukrajina trebalo da pristane da se odrekne većeg dijela Donbasa i cijelog Krima.

Ukrajinski predsjednik volodimir Zelenski kritikovao je prijedlog Kisindžera, poredeći njegove poglede sa pogledima nacističke Njemačke 1938. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije