Svijet

Peskov: Ulazak Finske i Švedske ne jača bezbjednost Evrope

Peskov: Ulazak Finske i Švedske ne jača bezbjednost Evrope
Foto: Tanjug/AP/Arhiva | Peskov: Ulazak Finske i Švedske ne jača bezbjednost Evrope
Tanjug

​MOSKVA - Kremlj je zabrinut zbog odluke Finske i Švedske da uđu u NATO i ne misli da će njihov ulazak ojačati bezbjednosnu arhitekturu u Evropi, izjavio je danas portparol ruskog predsjednika Dmitrij Peskov.

"Već smo rekli da je za nas, naravno, primarno ovo pitanje koje najpažljivije pratimo. Ima razloga za veoma duboku analizu mogućih posljedica. Ne mislimo da će ulazak Finske i Švedske u NATO ojačati i unaprijediti bezbjednosnu arhitekturu na našem kontinentu", kazao je Peskov novinarima, prenijela je agencija RIA Novosti.

Govoreći o dešavanjima u Ukrajini, on je skrenuo pažnju na činjenicu da Rusija nema teritorijalne sporove ni sa Finskom ni sa Švedskom, dok bi Ukrajina potencijalno mogla da postane članica NATO, a onda bi Rusija imala teritorijalni spor sa državom koja je dio Alijanse, što donosi ogromne rizike za cijeli kontinent.

Peskov je naglasio da je pitanje pristupanja Švedske i Finske NATO ozbiljno i izaziva zabrinutost Rusije, koja će veoma pažljivo pratiti kakve će biti posljedice pristupanja Finske i Švedske NATO u smislu bezbjednosti Rusije.

"Pažljivo ćemo pratiti šta će se dešavati, pažljivo pratimo izjave. Bilo je izjava švedske strane da ta zemlja neće imati nijednu stranu vojnu bazu ili sistem naoružanja na svojoj teritoriji čak i ako bude članica Alijanse", dodao je Peskov.

On je napomenuo da Kremlj pažljivo prati i analizira situaciju u vezi sa izgledima za osiguranje bezbjednosti Rusije.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije