Svijet

Pet osoba poginulo u poplavama

Pet osoba poginulo u poplavama
Foto: N.N. | Pet osoba poginulo u poplavama

PARIZ - Najmanje petoro ljudi poginulo je u poplavama u oblasti Ode, na jugozapadu Francuske, gdje je noćas pala kiša u količini koja je uobičajena za nekoliko mjeseci, saopštile su lokalne vlasti.

Spasilački helikopteri čekaju da se nebo razvedri da bi mogli da stupe u akciju, izjavio je lokalni prefekt Alen Tirion taleviziji BFM.

"Imamo ljude koji stoje na krovovima. Moraćemo da koristimo letjelice za evakuaciju zato što ne možemo da stignemo do njih čamcima imajući u vidu snagu vode. Suviše je opasno", rekao je Tirion.

Najteže su pogođene seoske oblasti Konk sur Orbijel i Viljadonel, gdje je voda mjestimično porasla do visine prozora na prvom spratu.

Bujice su udarile bez upozorenja. Najmanje jednu žrtvu voda je odnijela dok je spavala, rekao je Tirion.

Očekuje se da će nivo vode nastaviti da raste tokom dana i da će kiša padati do kasnih jutarnjih časova. Škole u pogođenoj oblasti su zatvorene, a stanovnicima je poručeno da ostanu kod kuća.

Meteorolozi kažu da su obilne kiše posljedica veoma toplog mora duž mediteranske obale na jugu Francuske. Ova godina je najtoplija u Francuskoj od 1900. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije