Svijet

Pjongjang upozorava Vašington: Ne blokirajte zbližavanje dvije Koreje

Pjongjang upozorava Vašington: Ne blokirajte zbližavanje dvije Koreje
Foto: Tanjug / AP | Pjongjang upozorava Vašington: Ne blokirajte zbližavanje dvije Koreje

PJONGJANG - Vlasti Sjeverne Koreje upozorile su Sjedinjene Američke Države (SAD) da ne blokiraju diplomatsko zbližavanje i normalizaciju odnosa između dvije Koreje.

Službeni list vladajuće sjevernokorejske Komunističke partije “Rodong Sinmun“ piše da bi se Vašington trebao suzdržati svih koraka koji bi mogli ugroziti započetu relaksaciju odnosa na Korejskom poluostrvu.

"Jačanje veza između Koreja nije loše po SAD. Međutim, SAD bi samo sebi stvorio neugodnosti ako pokuša ugroziti saradnju Sjevera i Juga", navodi se u upozorenju zvaničnog Pjongjanga.

Upozorenje SAD-u upućeno je dan uoči najavljenog dolaska izaslanika Južne Koreje koji bi u Pjongjangu trebao dogovoriti tačan datum trećeg korejskog samita.

Američki predsjednik Donald Tramp je nedavno otkazao posjetu američkog državnog sekretara koji je prošle sedmice trebao da posjeti Pjongjang.

Vašington se protivi ukidanju sankcija i preoduzimanju konkretnih pomaka u odnosu sa Sjevernom Korejom sve dok režim te zemlje ne ponudi jasan plan u vezi sa denuklearizacijom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije