Svijet

Ploveća tvrđava "Džon F. Kenedi" spremna za plovidbu

Ploveća tvrđava "Džon F. Kenedi" spremna za plovidbu
Foto: N.N. | Ploveća tvrđava "Džon F. Kenedi" spremna za plovidbu

Američka mornarica podijelila je snimak budućeg nosača aviona "Džon F. Kenedi" u suvom doku, koji se puni vodom a brod prvi put pluta. Džinovska ploveća tvrđava, drugi brod u klasi supernosača "Džerald R. Ford“, košta oko 13 milijardi dolara.

Snimak zapravo pokazuje da su nosači aviona, posebno oni iz nove klase "Ford“, poput ledenih brijegova. Svi znamo koliki su iznad površine, ali se dobar dio broda nalazi sakriven pod vodom.

Proizvođač brodova „Hantington Ingals industriz“ počeo je sa gradnjom "Kenedija“ 2015. godine u brodogradilištu u Norfolku, u Virdžiniji.

Struktura je završena u julu ove godine, kada je ugrađen posljednji dio težak 780 tona. Do 2025. godine "Hantington Ingals“ radiće na opremanju grdosije, od elektromagnetnih katapulta do toaleta.

"Kenedi“ na more treba da isplovi ovog mjeseca, američkoj mornarici biće isporučen u septembru 2024, a počeće da se koristi 2026. godine.

Kao drugi u svojoj klasi, "Kenedi“ će zamijeniti "Nimica“, dok će treći nosač aviona klase "Ford“ ponijeti ime „Enterprajz“.

Ne teče sve glatko za klasu "Ford“. Čelni brod "Džerald R. Ford“ počeo je da se gradi 2009. godine i trebalo je da bude uvršten u brojno stanje 2018. Zbog tehničkih problema, uključivanje u mornaricu odloženo je za 2022. godinu.

Njegova cijena isprva je bila projektovana na 10,4 milijarde dolara, ali se sada popela na 13 milijardi.

Toliko novca je mnogo čak i za nosač aviona, ali "Ford“ klasa u sebi ima sijaset modernih tehnoloških inovacija u elektromagnetnim katapultima, novim radarima, reaktorima i ostaloj opremi koja treba da obezbijedi superioran, ali za održavanje jeftiniji brod.

(RTS)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije