Svijet

Počele vojne vježbe NATO-a u Rumuniji

Počele vojne vježbe NATO-a u Rumuniji
Foto: Youtube / Printscreen | Počele vojne vježbe NATO-a u Rumuniji

BUKUREŠT - U Rumuniji se od 29. maja do 9. juna održavaju vojne vježbe "Sajber gardijan 23", koje se izvode u sklopu projekta "Defender Jurop 23".

Planove za ove vježbe sastavlja američka vojna komanda, koja koordiniše komandu kopnenih snaga SAD u Evropi i Africi.

U vježbama učestvuje 10.000 vojnika i više od 1.700 jedinica vojne tehnike, saopštilo je Ministarstvo za nacionalnu odbranu Rumunije.

U vježbama učestvuju vojnici iz 13 zemalja: Albanije, Bugarske, Gruzije, Grčke, Italije, Moldavije, Holandije, Poljske, Portugalije. Severne Makedonije. SAD, Francuske i Crne Gore.

Istovremeno, u Finskoj, Švedskoj i Norveškoj počele su velike vojno-vazduhoplovne vježbe zapadnih zemalja "Artkik čelendž eksersajz 23", u kojima učestvuje oko 3.000 vojnika i 150 aviona.

"U Rovanijemi i Irkali (Finska), kao i u Luleu (Švedska) i Erlandu (Norveška) počinju međunarodne vježbe 'Arktik čelendž eksersajz 230', pod rukovodstvom vojne avijacije Finske, Švedske i Norveške", saopštio je portal "Yle".

U vježbama će učestvovati i vojnici iz Danske, Holandije, Belgije, Velike Britanije, Italije, Kanade, Francuske, Nemačke, Švajcarske, Češke i SAD, prenosi "b92".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije