SP Qatar 2022.

Svijet

Podoljak: Male šanse za nuklearni sukob

Podoljak: Male šanse za nuklearni sukob
Foto: Screenshot/Twitter | Podoljak: Male šanse za nuklearni sukob
Srna

RIM - Savjetnik kabineta predsjednika Ukrajina Mihail Podoljak izjavio je da su male šanse da se trenutne tenzije pretvore u nuklearni sukob.

On je za italijanski list "Republika" rekao da, iako šanse za nuklearni sukob nisu velike, one ipak postoje.

Prema njegovim riječima, ukoliko svijet, odnosno civilni dio svijeta, dozvoli potpuni kolaps međunarodne nuklearne bezbjednosti, doći će do katastrofalnih posljedica i to ne samo za Ukrajinu.

"Sporazum o neširelju nuklearnog oružja postao bi običan papir i počela bi trka u naoružanju. Da li je Zapad spreman za to?", upitao je Podoljak.

Podoljak je pozvao na globalni odgovor na bilo kakvu potencijalnu upotrebu nuklearnog oružja u okviru EU i NATO-a, prenio je TASS.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin izjavio je prošle sedmice da Vašington gura Kijev ka pomjeranju vojne akcije na rusku teritoriju, a da na scenu stupa i "nuklearna ucjena".

On je istakao da problem nije samo granatiranje Zaporoške nuklearne elektrane, sa rizikom nuklearne katastrofe, već i izjave koje su iznosili određeni visokorangirani predstavnici većih članica NATO-a o mogućnosti i prihvatljivosti upotrebe oružja za masovno uništavanje, prije svega nuklearnog, protiv Rusije.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije