SP Qatar 2022.

Svijet

Podoljak: Odlučni smo da vratimo oblasti okupirane od Rusije

Podoljak: Odlučni smo da vratimo oblasti okupirane od Rusije
Foto: Screenshot/Twitter | Podoljak: Odlučni smo da vratimo oblasti okupirane od Rusije
Tanjug

KIJEV - Ukrajina je odlučna da povrati teritoriju koju će Rusija vjerovatno anektirati nakon glasanja u okupiranim oblastima, rekao je savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihail Podoljak.

On je u intervjuu agenciji AP dodao da ozbiljno shvata pretnje Moskve da će upotrijebiti nuklearno oružje u ratu sa susjedom.

Savjetnik predsjednika Ukrajine Volodimira Zelenskog tvrdi da se ništa neće promijeniti na bojnom polju ako u narednim danima Rusija, kao što se očekuje, bude namjerila da pripoji četiri regiona južne i istočne Ukrajine.

"Oslobodićemo našu teritoriju vojnim putem, što ne zavisi od toga šta Rusija misli ili želi, koliko od vojnih sposobnosti Ukrajine", poručio je Podoljak.

On je dodao da je od vitalnog značaja da Ukrajina ponovo preuzme svu svoju zemlju koja je zaplijenjena silom i to je okarakterisao kao važno ne samo za njegovu zemlju, već i za njene evropske susjede.

Ukrajinski zapadni saveznici osudili su referendume koje je organizovao Kremlj kao nezakonite i lažne, napominjući da su mnogi stanovnici i dalje raseljeni zbog sedmomesecnog rata.

Proruski zvaničnici u oblastima Donjecka, Hersona, Luganska i Zaporožja istakli su da će zatražiti od ruskog predsjednika Vladimira Putina da uključi te oblasti u sastav Rusije, a aneksija bi omogućila Moskvi da tretira ukrajinske regione kao zvaničnu rusku teritoriju i da ih u skladu sa tim brani.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije