Svijet

Pokrenuta inicijativa za ulicu Vuka Karadžića u Beču

Pokrenuta inicijativa za ulicu Vuka Karadžića u Beču
Foto: Tanjug | Pokrenuta inicijativa za ulicu Vuka Karadžića u Beču

BEČ - Šef odborničkog kluba Narodne partije Austrije (OVP) u 22. bečkoj opštini (Donauštat) Zoran Ilić pokrenuo je inicijativu da jedna ulica u tom dijelu Beča dobije ime reformatora srpskog jezika Vuka Stefanovića Karadžića.

Ilić je, u svom zahtjevu podnijetom opštinskim vlastima, ukazao da je Karadžić bio najvažniji predstavnik srpske jezičke reforme i da je proveo veći dio života u Beču.

Podršku za svoju inicijativu Ilić, koji je kandidat za ulazak u bečku skupštinu na predstojećim izborima 11.oktobra, dobio je i od ambasadora Srbije u Austriji Nebojše Rodića, sa kojim se sastao ispred spomenika Vuku Karadžiću.

Prvi korak u pravcu realizacije inicijative da jedna ulica u Donauštatu dobije ime Vuk Karadžić već je preduzet.

U Komisiji za kulturu Donauštata je Ilićev zahtjev jednoglasno prihvaćen, i on je proslijeđen na dalju obradu u Upravu Grada.

"Veoma me raduje što sam uspio da pokrenem inicijativu za davanje imena Vuk Stefanović Karadžić jednoj ulici u Donauštatu, kao što sam to prošle godine uradio predloživši da Diana Budisavljević dobije svoju ulicu u ovoj opštini", rekao je Ilić u izjavi za Tanjug.

Inače Ilić, je kandidat OVP na predstojećim izborima za skupštinu Beča, zakazanim 11.oktobra.

On se nalazi na drugom mjestu liste OVP za 22.bečki okrug, a na 43.poziciji pokrajinske liste, ali ima dobre šanse da bude izabran, jer na osnovu odluke lidera stranke kancelara Sebastijana Kurca, broj dobijenih takozvanih glasova prednosti, a ne broj na kojem se nalazi na listi kandidata, odlučuje o dobijanju mandata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije