Svijet

Pola vijeka leta legendarnog helikoptera Mi-8

Pola vijeka leta legendarnog helikoptera  Mi-8
Pola vijeka leta legendarnog helikoptera Mi-8

Legendarni Mi-8 proslavio pola vijeka postojanja. Neki ga nazivaju „zlatnim presjekom svjetske proizvodnje helikoptera“.

Nedaleko od sela Tomilino, nisko iznad podmoskovskog električnog voza lebde dva helikoptera. Zapanjeni putnici se načičkali na otvorenim prozorima vagona i gledaju kako ove letjelice sa rotacionim krilima izvode akrobatske figure u vazduhu i udaljavaju se praćeni bučnom muzikom. Uzbudljiv prizor, koji se teško može vidjeti van specijalnih aviomitinga poput MAKS-a. Ali ovoga puta piloti zaista imaju poseban povod: najpopularniji ruski helikopter na svijetu obilježava svoj pedeseti rođendan. Prvi probni primjerak Mi-8, konstruisan pod rukovodstvom Mihaila Milja, podigao se u vazduh 2. avgusta 1962. i za sada ne razmišlja o penziji.

Tokom svih ovih decenija korišćenja po cijelom svijetu helikopteri Mi-8 su dokazali svoju pouzdanost. Rat u Avganistanu je za njih bio naročito ozbiljan ispit, ali su ga ovi helikopteri položili sa najboljom ocjenom. Upravo na ovim letjelicama vršeni su desanti na visoke planinske karaule i izviđačke položaje, kao i akcije potrage i spasavanja, vazdušno patroliranje i izviđanje, evakuacija ranjenika u planinama gdje često nije bilo mjesta za ateriranje, tako da su helikopteri lebdjeli nad provalijom, prislonivši jedan točak uz liticu, dok je posada prihvatala ranjenike.

Čak i zemlje NATO-a priznaju da su helikopteri klase Mi-8/Mi-17 izuzetno kvalitetni. U proljeće 2011. Kongres SAD odobrio je sporazum oružanih snaga SAD sa ruskom državnom korporacijom „Rosoboroneksport“ o isporuci partije (21+12 primjeraka) novih vojno-transportnih helikoptera Mi-17V5, koji će zatim biti predati armiji Avganistana. „U razgovorima sa ruskim kolegama američki stručnjaci su u više navrata isticali da za poslove koje oni obavljaju u Avganistanu bolji helikopter jednostavno ne postoji“, komentariše ovu kupoprodaju Vadim Ligaj, generalni direktor OAD „Kazanska fabrika helikoptera“. Čak ni političke odluke američkih kongresmena, usmjerene protiv „Rosoboroneksporta“, nisu mogle da spriječe realizaciju pomenutog sporazuma.

U avionskim fabrikama Kazanja i Ulan-Udea za 50 godina je proizvedeno 13.000 helikopetera Mi-8.

Ovaj helikopter omogućava ispunjavanje bukvalno svih zadataka, od transportnih do spasilačkih. On nije zahtijevan, jednostavan je za upravljanje i pilotima „oprašta“ mnogo toga. Nema takvog helikoptera koji bi mogao odlično da leti i po pješčanim pustinjama, i po snijegu, u svim vremenskim uslovima, na svakoj visini, po svim meridijanima, potvrđuje Ligajeve riječi probni pilot Sergej Maslov, heroj Rusije, koji je na helikopterima klase „Mi“ sredinom 80-ih učestvovao u ratnim operacijama u Avganistanu.

Sa njim se slaže i Gurgen Karapetjan, probni pilot i heroj Sovjetskog Saveza: „To je jedinstveni helikopter. Nema u svijetu mnogo letjelica koje mogu da se pohvale tako blistavom 50-godišnjicom.“

„Ovaj helikopter je zlatni presjek svjetske proizvodnje helikoptera.“ Upravo ove riječi urezane su u granitnu ploču blizu spomenika koji je početkom avgusta otkriven u čast poluvekovnog jubileja Mi-8. Naime, od sada će u krugu Moskovske fabrike helikoptera „M. L. Milj“ kao ukras stajati legendarni helikopter, obojen zlatnom bojom.

Iako su osnovni elementi helikoptera (konfiguracija, noseće strukture, trup) ostali isti, ipak se današnji Mi-8 bitno razlikuje od onog koji se odvojio od zemlje 2. avgusta 1962. Tokom korišćenja helikoptera njegova konstrukcija je neprekidno usavršavana.

Preko 100 zemalja koristi helikoptere klase Mi-8/Mi-17.

Posljednja modernizovana verzija helikoptera klase Mi-8/Mi-17 promovisana je u vidu makete Mi-171A2 na proslavi pedesetogodišnjice Mi-8. Novi model ima novu transmisiju i modifikovani motor, repni rotor mu je u obliku slova X, kao kod Mi-35, a lopatice nosećeg rotora su napravljene od kompozitnih materijala, što 4,5 puta produžava njihov radni vijek. Optimalna brzina mu je veća za 10%, a veća mu je i nosivost. Model Mi-171A2 ima ukupno 80 poboljšanja. Prvi let je planiran za septembar 2012, a 2014. će biti završena sertifikaciona testiranja, poslije čega počinje serijska proizvodnja i isporuka naručiocima.

Kako je istakao Mihail Korotkevič, izvršni direktor Moskovske fabrike helikoptera „M. L. Milj“, „helikopter će još mnogo godina biti tražen i konkurentan na svjetskom tržištu“. Po riječima predstavnika holdinga „Helikopteri Rusije“, potražnja helikoptera klase Mi-8 i dalje će biti na visokom nivou, sudeći po broju narudžbina ovih modela.

Prema ocjenama stručnjaka, realizacija planova vezanih za novu modifikaciju Mi-171A2, kao i modernizacija već postojećih aparata Mi-8/17, omogućiće da se „osmice“ koriste bar još 20-30 godina, tako da ovaj helikopter ima ne samo legendarnu prošlost, nego i sjajnu budućnost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije