Svijet

Policija za moral navodno pretukla djevojku

Policija za moral navodno pretukla djevojku
Foto: Shimaabedinzade/Pexels/Ilustracija | Policija za moral navodno pretukla djevojku

Grupe za ljudska prava optužile su danas iransku policiju za moral da je pretukla 16-godišnju Armitu Garavand, nakon čega je ona pala u komu, ali roditelji tvrde da njihova ćerka nije napadnuta i da je ovaj incident bio nesrećan slučaj.

Na video-snimku koji je objavljen na društvenim mrežama vidi se kako djevojka leži na peronu, očigledno bez svijesti, prenosi Gardijan.

"Hengaw", organizacija za ljudska prava u egzilu, tvrdi da je Garavand pretrpjela "ozbiljan fizički napad" od strane policije za moral zbog nepoštovanja pravila o nošenju hidžaba, prenosi Tanjug.

Sa druge strane, državni mediji tvrde da se djevojčica onesvestila zbog pada krvnog pritiska, usljed čega je udarila u bočnu stranu vagona.

Državna agencija Fars objavila je intervju sa roditeljima djevojčice u kojem oni navode da Armita nije napadnuta.

"Provjerili smo sve snimke. Dokazano nam je da je ovaj incident bio nesrećan slučaj. Tražimo od ljudi da se mole za oporavak našeg djeteta", rekao je otac djevojčice koja se i dalje nalazi u komi.

U međuvremenu, uhapšen je novinar lista "Šarg" koji je pokušao da uđe u bolnicu gdje leži 16-godišnjakinja, nakon čega je zabranjen pristup bolnici.

Prošle godine, u septembru, 22-godišnja Mahsa Amini preminula je nakon što je uhapšena zbog navodnog kršenja pravila o nošenju hidžaba.

Smrt Aminijeve izazvala je višemjesečne proteste koji su prerasli u najveće demonstracije protiv iranskih vlasti posljednjih godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije