Svijet

Poljska tajno izvukla 100 tona zlata iz Engleske

Poljska tajno izvukla 100 tona zlata iz Engleske
Foto: Ilustracija | Poljska tajno izvukla 100 tona zlata iz Engleske

VARŠAVA - Centralna banka Poljske je saopštila da se završilo prebacivanje 100 tona zlata iz Engleske koja je tamo bilo poslat 1939. godine, nakon početka Drugog svjetskog rata. Operacija je bila tajna, javlja "RMF24".

Nekoliko hiljada ljudi je učestvovalo u izvozu zlata, čiji veći dio je iz bankarskih službi bezbjednosti. Poluge su tokom novembra prebacivane avionima koji su slijetali na aerodrome u Varšavi i Poznanju.

Otuda su ih razvozili plavim kamionima pod zaštitom desetina vojnika u skladišta po čitavoj državi. Ukupna vrijednost tereta iznosi oko 4,2 milijarde evra. Jedan dio je ostavljen u Centralnoj banci Engleske za tekuće potrebe.

Poljsko zlato je stiglo u Englesku preko Rumunije, Turske, Sirije, Libana i Francuske. Ono se tamo čuvalo skoro 80 godina. U julu 2019. godine zalihe zlata Republike iznosile su 228,6 tona.

U oktobru su eksperti upozorili da interesovanje berzanskih fondova i drugih velikih igrača prema zlatu pokazuje da se približava svjetska kriza.

Posljednji put je takva dinamika bila primjetna 2009. godine. Međutim, neki analitičari ne isključuju da cena zlata može pasti najmanje za 10 odsto, ukoliko SAD i Kina uspeju da potpišu trgovinski sporazum, prenosi "Sputnjik".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije