Svijet

Poljski šef diplomatije optužio Šolca za miješanje u izbore

Poljski šef diplomatije optužio Šolca za miješanje u izbore
Foto: Tanjug | Poljski šef diplomatije optužio Šolca za miješanje u izbore

VARŠAVA - Zbignjev Rau, poljski ministar spoljnih poslova, optužio je Olafa Šolca, njemačkog kancelara, za pokušaj miješanja u parlamentarne izbore u Poljskoj.

Optužba je uslijedila nakon što je Šolc izrazio zabrinutost jer Varšava, navodno, toleriše ilegalnu šemu izdavanja viza migrantima koji dolaze iz zemalja van EU.

"Najnovija izjava njemačkog kancelara Olafa Šolca krši principe suverene jednakosti zemalja, koja je jedan od temelja dobrih komšijskih odnosa i prijateljske saradnje sa Poljskom", napisao je Rau na društvenoj mreži "X".

Naglasio je da su unutrašnja pitanja Poljske izvan nadležnosti njemačkog kancelara.

"Izjave u vezi s tim nagovještavaju pokušaj miješanja u unutrašnja pitanja Poljske i u predizbornu kampanju u zemlji", naveo je poljski šef diplomatije. Rau je pozvao Šolca da poštuje suverenitet Poljske i da se suzdrži od izjava koje štete odnosima dvije zemlje, prenijela je "Russia Today".

Šolc je ranije zahtijevao "objašnjenje" Varšave u vezi sa navodima da je Vlada Poljske tolerisala ilegalnu viznu šemu u koju su bili umiješani migranti iz zemalja van EU, prenio je B92.

On je govorio u prilog sprovođenju dodatnih mjera na granici sa Poljskom, a Ministarstvo unutrašnjih poslova Njemačke pozvalo je poljskog ambasadora u Berlinu na razgovor u vezi sa tim pitanjem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije