Svijet

Pompeo: Najveća opasnost na Bliskom istoku pretenzije Irana

Pompeo: Najveća opasnost na Bliskom istoku pretenzije Irana
Foto: Tanjug/AP | Pompeo: Najveća opasnost na Bliskom istoku pretenzije Irana
Tanjug

Rat između Izraela i Palestine nije bio najveći problem u tom regionu, već teritorijalne pretenzije Irana, što je predstavljalo i stratešku prijetnju za SAD, kaže državni sekretar SAD Majk Pompeo, povodom današnjeg potpisivanja sporazuma između Izraela i UAE u Vašingtonu.

Pompeo je, u onlajn diskusiji sa predsjednikom i generalnim direktorom američkog Atlantskog savjeta Frederikom Kempom, poručio da su SAD na Bliskom istoku uradile ono što je u nacionalnom interesu tih zemalja, a istovremeno poštujući njihov suverenitet.

On je podsjetio i da su prošle nedjelje i sukobljene strane u Avganistanu sjele za pregovarački sto.

"Zahvaljujući liderstvu predsjednika Donalda Trampa u posljednje tri godine dostigli smo takve rezultate", naglasio je Pompeo i potvrdio ličnu spremnost da bude dio i nove administracije predsjednika Trampa, ukoliko bude ponovo izabran za predsjednika na predstojećim izborima.

Na pitanje da prokomentariše kako Iranci gledaju na sporazum između Izraela i UAE, Pompeo kaže da Iran smatra da ovaj sporazum ugrožava njihovu stabilnost, a da to zapravo govori o karakteru vlasti u Iranu.

Kada je riječ o kinesko-američkim odnosima, Pompeo naglašava da je potrebno da Amerikanci imaju fundamentalno razumijevanje o tome kako se kreiraju radna mjesta i ekonomski razvoj u SAD.

Kako je istakao, najvažniji saveznik u odnosima sa Kinom, koji Vašington treba da ima, je američki narod, te da je suština da Amerikanci razumiju kinesku prijetnju i da shvate da se više stotina hiljada radnih mjesta u SAD gubi zbog toga.

Kada je riječ o 5G mreži, Pompeo je kazao da su potrebne bezbjedne kompanije i istakao da vjeruje da će biti kompanija na "Zapadu" koji će za razliku od postojećih, pružiti napredniju, a istovremeno bezbjedniju tehnologiju.

On je takođe komentarisao pokušaje američkog predsjednika za normalizaciju odnosa sa Sjevernom Korejom i kazao je da su postojale nade za dalji napredak, da Kim Džong Un može da ide u drugom pravcu, te da je još optimista po tom pitanju.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije