Svijet

Pompeo pozvao članice ASEAN-a na prekid veza sa kineskim poduzećima

Pompeo pozvao članice ASEAN-a na prekid veza sa kineskim poduzećima
Foto: Tanjug/AP | Pompeo pozvao članice ASEAN-a na prekid veza sa kineskim poduzećima

Najviši diplomata Vašingtona pozvao je u četvrtak jugoistočnu Aziju na prekid veza s kineskim poduzećima koja pomažu u izgradnji ostrva u Južnokineskom moru, nekoliko sedmica nakon što su SAD stavili na crnu listu desetke poduzeća koja rade u spornim vodama.

Komentari američkog državnog sekretara Majka Pompea uslijedili su na regionalnom azijskom samitu zasjenjenom američko-kineskim rivalstvom oko niza pitanja, od trgovine do virusa korona.

Napetosti tinjaju i nad Južnokineskim morem, a SAD je prošlog mjeseca sankcionisao 24 kineska državna poduzeća za koje je rekao da su pomogla pekinškoj vojnoj akumulaciji na plovnom putu bogatom resursima.

Pompeo je rekao da je vrijeme da vlade jugoistočne Azije preispitaju vlastiti odnos s poduzećima koja rade u Južnokineskom moru.

"Nemojte samo govoriti, već djelujte", rekao je Pompeo u obraćanju desetorici ministra vanjskih poslova Organizacije država jugoistočne Azije (ASEAN) tokom internetskog summita, prenosi AFP.

"Preispitajte poslovanje s državnim poduzećima koja maltretiraju obalne države ASEAN-a u Južnokineskom moru. Ne dopustite da kineska komunistička partija hoda preko nas i naših ljudi", rekao je Pompeo.

Ovogodišnji samit ASEAN-a dolazi nekoliko dana nakon što je Peking lansirao balističke rakete u Južnokinesko more u sklopu vojnih vježbi.

Vijetnam, koji predsjedava samitom, izrazio je "ozbiljnu zabrinutost" zbog nedavne militarizacije mora.

"Ovo je narušilo povjerenje, povećalo napetost i potkopalo mir, sigurnost i vladavinu zakona u regiji", rekao je vijetnamski ministar vanjskih poslova Fam Bin Min.

Ali, Filipini su već prošle sedmici rekli da neće slijediti američku orijentaciju jer su joj potrebna kineska ulaganja, čak i dok nova prepirka između dviju nacija zbog Scarborough Shoala - jednog od najbogatijih ribolovnih područja u regiji - visi zbog pregovora.

Kineski ministar vanjskih poslova Vang Ji okrivio je Sjedinjene Države zbog napetosti, tvrdeći da Vašington "postaje najveći pokretač" militarizacije plovnog puta.

Kina polaže pravo na većinu Južnokineskog mora pozivajući se na svoju takozvanu 'liniju s devet crtica' kako bi opravdala ono što kaže da su povijesna prava na ključni trgovinski plovni put.

Vijetnam, Filipini, Malezija, Brunej i Tajvan svi polažu pravo na dijelovima kineskog deklarisane teritorije u moru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije