Svijet

Posljednji autobus sa Jermenima napustio Nagorno-Karabah

Posljednji autobus sa Jermenima napustio Nagorno-Karabah
Foto: Tanjug | Posljednji autobus sa Jermenima napustio Nagorno-Karabah

JEREVAN - Posljednji autobus sa jermenskim izbjeglicama napustio je Nagorno-Karabah, rekla je portparolka jermenske vlade.

U Jermeniju je do sada stiglo više od 100.000 izbjeglica. Jerevan optužuje vladu u Bakuu za etničko čišćenje. Azejbejdžan to negira.

Najviše izbjeglih iz Nagorno-Karabaha stiglo je u pogranični grad Goris. Međunarodna organizacija za migracije ističe da je većina njih poslije napornog puta utočište pronašla u Jermeniji.

Misija Ujedinjenih nacija u Nagorno-Karabahu saopštila je da je nakon egzodusa, u kojem je u posljednjih nekoliko dana iz tog regiona pobjeglo više od 100.000 Jermena, ostalo samo od 50 do 1.000 Jermena.

Međunarodna organizacija za migracije otvara mobilne klinike. Osim pružanja primarne zdravstvene zaštite i dijagnostike, tu su i psiholozi. Neki odlaze u bolnice.

"Mi smo penzioneri. Muž i sin, koji su bili vojnici, sada su invalidi. Ostavila sam svoje pretke tamo, a sa sobom sam ponijela šaku zemlje. Šta ćemo da radimo? Ne znam. Koga briga za penzionere", ističe  Ofelija Agajanjan, izbjeglica iz Karabaha.

Jermeni su putovali danima, a skloništa su nalazili u pećinama.

Izbjegli iz Karabaha primaju humanitarnu pomoć i odmaraju se u Gorisu, prije nego što odu u kod prijatelja, rođaka, volontera ili na mjesta koja je obezbijedila vlada Jermenije, prenosi RTS.

Jerevan je obezbijedio privremeni smještaj za oko 49.000 ljudi.

Jermenija je optužila Azerbejdžan za etničko čišćenje što je Baku demantovao, ističući da su Jermeni u enklavi dobrodošli da ostanu na toj teritoriji. Baku tvrdi i da nema namjeru da napadne Jermeniju. 

Azerbejdžan je 18. septembra pokrenuo vojnu akciju u Nagorno-Karabahu koja je poslije 24 časa završena.

Civili su počeli da napuštaju Nagorno-Karabah odmah nakon dolaska azerbejdžanskih snaga. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije