Svijet

Posljednji ultimatum Navaljnom: Odmah da se vrati ili zatvor

Posljednji ultimatum Navaljnom: Odmah da se vrati ili zatvor
Foto: Tanjug/AP | Posljednji ultimatum Navaljnom: Odmah da se vrati ili zatvor

MOSKVA - Ruska zatvorska služba je danas dala posljednji ultimatum opzicionom lideru Alekseju Navaljnom da se odmah vrati iz Nemačke i javi nadležnim službama sutra ujutro ili da se po povratku u Rusiju suoči s momentalnom zatvorskom kaznom jer mu uslovna zatvorska kazna ističe 30. decembra, prenio je Rojters.

Federalna zatvorska služba (FSIN) je optužila Navaljnog da krši pravila o privremenom puštanju na slobodu, jer nije odslužio kaznu iz 2014. godine, a takođe mu se na teret stavlja izbjegavanje suočavanja s ruskim inspektorima za kriminal.

Navaljani je na uslovnoj kazni, pošto je osuđen na tri i po godinr zatvora zbog krađe koju je ocijenio da je bila "politički motivisana", a uslovna kazna mu ističe 30. decembra.

Navaljni, jedan od glavnih kritičara politike predsjednika Rusije Vladimira Putina, otišao je u Njemačku u avgustu, a pritom je kolabirao u avionu na putu ka Berlinu, pa je odmah transportovan u bolnicu.

Neposredno prije odlaska u Njemačku, Navaljni je bio u bolnici u ruskom gradu Omsk, jer mu je zdravstveno stanje bilo veoma loše.

Zapadne zemlje su ocijenile da je neko pokušao da ga ubije nervnim agensom novičok, dok je Rusija rekla da ne postoje dokazi da je otrovan i negirala je umiješanost u incident.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije