Svijet

Potez Francuske možda pokreće novi rat?

Potez Francuske možda pokreće novi rat?
Foto: Pixnio | Potez Francuske možda pokreće novi rat?

​BAKU - Iako su u posljednjih nekoliko mjeseci Jermenija i Azerbejdžan "opustili" odnose, čini se da bi vatra mogla ponovo da se rasplamsa, prije svega zbog poteza Francuske koji je razbjesnio Baku.

U saoštenju Ministarstva odbrane Azerbejdžana, zvanični Baku je zamjerio Parizu dodatno naoružavanje Jermenije u posljednjem periodu.

"Činjenica da je Francuska, uprkos upozorenjima azerbejdžanske strane, isporučila Jermeniji smrtonosno i jurišno oružje, dodatni je dokaz francuskih provokativnih aktivnosti u regionu Južnog Kavkaza", navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane Azerbejdžana.

Takođe, optužili su Francusku za licemjerje.

Ministarstvo je saopštilo da predsjednik Makron vodi politiku militarizacije i geopolitičkih intriga.

Kako su istakli, ovakvo ponašanje je put u novi rat, a iz Bakua su iskoristili priliku da Francuze "bocnu" za dešavanja u Novoj Kaledoniji.

"Francuska, kao kolonijalna sila, istorijski je imala užasno iskustvo stvaranja žarišta rata i sukoba u raznim dijelovima svijeta. Umjesto da riješi tako duboko ukorijenjene probleme, koji su relikt sramnog kolonijalnog naslijeđa, i da okonča neokolonijalizam, Francuska vodi prljavu propagandnu i kampanju dezinformacijama protiv Azerbejdžana", ističu iz Bakua.

Na kraju, naveli su i kako ovakvo ponašanje Jermenije i Francuske može predstavljati uvod u novi rat, prenosi "b92".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije