Svijet

Potpisan istorijski sporazum između Francuske i Grčke

Potpisan istorijski sporazum između Francuske i Grčke
Foto: David Mark/Pixabay | Potpisan istorijski sporazum između Francuske i Grčke

​PARIZ - Francuski predsjednik Emanuel Makron i grčki premijer Kirjakos Micotakis danas su u Parizu potpisali sporazum o saradnji u domenu odbrane, koji su nazvali istorijskim, piše list "Katimerini".

Dogovorom je predviđeno da Grčka kupi tri najsavremenije fregate francuske proizvodnje, sa mogućnošću četvrte, i datum isporuke između 2025. i 2026. godine.

Fregate će biti kompatibilne sa avionima koje Grčka takođe kupuje iz Francuske. Ove godine Grčka je naručila 24 aviona tipa "rafal".

Sporazumom je predviđeno da jedna država pritekne u pomoć drugoj u slučaju napada.

Izvor iz grčke Vlade rekao je Rojtersu da je sporazum vrijedan oko tri milijarde evra.

Makron je rekao da sporazum jača saradnju u oblasti bezbjednosti i pomaže u očuvanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta dvije zemlje.

To će, dodao je, pomoći dvjema zemljama da odbrane svoje zajedničke interese na Mediteranu, a takođe je i hrabar prvi korak ka evropskoj strateškoj autonomiji.

"On doprinosi evropskoj bezbjednosti, jačanju evropske strateške autonomije i suvereniteta, a time i međunarodnom miru i bezbjednosti", rekao je Makron, prenio je Rojters.

Micotakis je na istoj konferenciji za novinare nakon ceremonije potpisivanja rekao da sporazum otvara put autonomnoj evropskoj odbrani.

"On učvršćuje grčko-francusko prijateljstvo, koje nadilazi okvire EU i NATO-a", dodao je Micotakis.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije