Svijet

Povjerljiv dokument dokaz da Tramp nije bio u pravu

Povjerljiv dokument dokaz da Tramp nije bio u pravu
Foto: Ilustracija | Povjerljiv dokument dokaz da Tramp nije bio u pravu

BEČ - Iran se i dalje pridržava odredbi nuklearnog sporazuma postignutog s velikim silama 2015. godine silama i poslije povlačenja SAD, tvrdi IAEA.

U povjerljivom izvještaju te Međunarodne organizacije za atomsku energiju distribuiranom zemljama članicama u koji je AP imao uvid, IAEA je navela da je Iran ostao u okviru ključnih ograničenja navedenih u sporazumu nazvanom Zajednički sveobuhvatni akcioni plan (ili JCPOA, po engleskoj skraćenici).

Ovaj zaključak donet je u trenutku kada drugi potpisnici istorijskog sporazuma iz 2015. godine - Njemačka, Velika Britanija, Francuska, Rusija i Kina - nastavljaju napore da spasu sporazum od kada je američki predsjednik Donald Tramp odlučio da u maju jednostrano povuče SAD iz njega.

Prema sporazumu, daju se ekonomski podsticaji a za uzvrat Iran treba da da određene nuklearne garancije. Od kada su se SAD povukle i ponovo uvele sankcije Iranu, privreda te zemlje je već počela da posustaje i domaća valuta je drastično izgubila vrijednost.

Ostalih pet zemalja potpisnica potvrdile su da su posvećene sporazumu kojim se ograničava iransko obogaćivanje uranijuma i skladištenje materijala koji bi mogao da bude upotrebljen u programu za proizvodnju nuklearnog oružja. U zamjenu za to, Teheranu su ukinute trgovinske, naftne i bankarske sankcije.

IAEA je navela u izvještaju da je dobila pristup svim lokacijama u Iranu koje je trebalo da posjeti i da su inspektori potvrdili da je Iran ostao u okviru granica skladištenja teške vode i nisko obogaćenog uranijuma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije