Svijet

Poznati Jermeni u svijetu podižu glas

Poznati Jermeni u svijetu podižu glas
Foto: Pixabay | Poznati Jermeni u svijetu podižu glas

Sukob koji se rasplamsao u Nagorno-Karabahu u nedjelju glavna je svjetska tema, a na društvenim mrežama oglasile su se mnoge uspješne popularne ličnosti jermenskog porijekla koje su osudile nasilje.

Najpoznatiji jermenski fudbaler i kapiten reprezentacije Jermenije Henrih Mhitarjan, koji je igrao za Arsenal, Mančester junajted i Borusiju Dortmund, uputio je apel povodom sukoba koji su se rasplamsali u Nagorno-Karabahu.

"Probudio sam se jutros uz vijesti o velikom napadu azerbejdžanske vojske na Nagorno-Karabah (de fakto nezavisnu državu naseljenu Jermenima) i civilnim ciljevima u Stepanakertu i okolnim oblastima. Pozivam međunarodnu zajednicu da hitno reaguje i pomogne da se zaustave vojne akcije protiv regionalnog mira i bezbjednosti", naveo je on na Twitteru.

​"Imamo neotuđivo pravo da živimo u svojoj domovini bez egzistencijalnih prijetnji. Naša djeca imaju pravo da žive u miru, a ne da se sakrivaju u skloništima. Uvijek ću biti uz svoju naciju", dodao je.

Levron Aronjan, jermenski šahovski velemajstor i svjetski prvak u brzopoteznom šahu, takođe, se oglasio o ovim sukobima.

On je na Twitteru napisao: "Kada sam bio mali, moj djed mi je rekao da su moji preci došli iz Karabaha. Ja sam svoj prvi veliki turnir osvojio u prelijepom gradu Stepanakertu. Mi smo ljudi koji su se kroz istoriju uvijek ponosno branili. I ovog puta ćemo. Znam to".

Serdž Tankijan, frontmen grupe "Sistem of daun", jermenskog je porijekla i reagovao je na aktuelna dešavanja u Nagorno-Karabahu.

On je na Instagramu objavio pjesmu "Artsakh Song" uz koju je napisao:  "Pošto se Jermenija i Arcah brane od agresije korumpirane vlasti naftnih oligarha Azerbejdžana, sjetio sam se pjesme 'Artsakh Song'. koju sam napisao i objavio 2016. poslije agresije Azerbejdžana. Naša kultura je uspjela da sačuva našu naciju hiljadama godina".

I američka rijaliti zvezda Kim Kardašijan, čija je porodica porijeklom iz Jermenije, reagovala je povodom sukoba u Nagorno-Karabahu i pozvala Azerbejdžan da obustavi "ofanzivnu upotrebu sile" protiv jermenskog naroda.

Jermeni, raseljeni širom svijeta, veoma su uspješni u oblastima kojima se bave i ostavili su dubok trag u istoriji. Među najpoznatijima su francuski šansonjer jermenskog porijekla Šarl Aznavur, virtuoz na violini libansko-jermenskog porekla Ara Malikian, američki teniser jermenskog porijekla Andre Agasi...

(Sputnjik)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije