Svijet

Predstavnički dom usvojio zakon o bezbjednosti oružja, čeka se Bajdenov potpis

Predstavnički dom usvojio zakon o bezbjednosti oružja, čeka se Bajdenov potpis
Foto: Arhiva | Predstavnički dom usvojio zakon o bezbjednosti oružja, čeka se Bajdenov potpis

VAŠINGTON - Predstavnički dom američkog Kongresa usvojio je danas zakon o bezbjednosti oružja prvi put u tri decenije, koji sada treba da potpiše predsjednik SAD Džozef Bajden.

Za podršku zakonu izjasnila su se 234 kongresmena, dok je 193 bilo protiv, prenio je Rojters.

Nijedan demokrata nije bio protiv, a zakon je podržalo i 14 republikanaca.

Njegovo usvajanje je rijedak poraz za američke proizvođače oružja i Nacionalnu asocijaciju oružja, navela je agencija.

Zakon kojim se uvodi stroža kontrola kupovine i posjedovanja oružja u SAD prošao je juče glasanje u Senatu sa 65 glasova za i 33 glasa protiv.

Prijedlog zakona podržalo je 15 republikanaca i svih 50 demokrata, a iako se u prijedlogu zakona ne nalaze sve restrikcije koje su demokrate željele, poput zabrane prodaje automatskog oružja, dogovor s republikancima po ovom pitanju je istorijski.

Vrhovni sud Sjedinjenih Država je istog dana prvi put proglasio da Ustav štiti pravo pojedinca na nošenje pištolja u javnosti radi samoodbrane, dajući značajnu pobjedu zagovornicima prava na oružje.

Presuda 6-3, sa konzervativnim sudijama u većini i liberalnim sudijama koje nisu bile saglasne s odlukom u manjini, poništila je ograničenja savezne države Njujork na nošenje skrivenog pištolja izvan kuće.

Sud je utvrdio da je zakon, donesen 1913. godine, prekršio pravo osobe na "držanje i nošenje oružja" prema Drugom amandmanu američkog Ustava.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije