Svijet

Predstavnik Pentagona: Moramo stići Ruse u domenu hiperzvučnog oružja

Predstavnik Pentagona: Moramo stići Ruse u domenu hiperzvučnog oružja
Foto: Ilustracija | Predstavnik Pentagona: Moramo stići Ruse u domenu hiperzvučnog oružja

VAŠINGTON - Predstavnik Pentagona potpukovnik ratne avijacije Robert Karver upozorava na "asimetriju u borbenim sposobnostima" između ruske i američke vojske, a kao glavni uzrok navodi brzi razvoj hiperzvučne vojne tehnologije koju je dostigla ruska vojna industrija.

U intervjuu za "News week" on je naveo da su u prethodnim decenijama SAD imale lidersku ulogu u svijetu kada je riječ o istraživanju u sferi hiperzvučne tehnologije.

"Međutim, mi tu tehnologiju nismo htjeli da iskoristimo u razvoju novog oružja", naveo je američki potpukovnik.

On smatra da je sada "došlo vrijeme da se riješi novonastala asimetrija u borbenim sposobnostima".

"Primjena hiperzvučnog oružja sada je naš najveći tehnički i istraživački prioritet. Imamo namjeru da u svijetu niko ne posumnja da bi američka vojska mogla da izgubi dominaciju u čitavom spektru borbenih sposobnosti", naveo je on, a prenosi "Ruska riječ".

Agencije citiraju riječi ruskog predsjednika Vladimira Putina tokom susreta sa visokim oficirima da Rusija ima namjeru da dalje unapređuje svoj odbrambeni potencijal.

To će biti učinjeno tako što će u "bojevo dežurstvo" uskoro biti primljeni sistemi hiperzvučnog naoružanja i drugih vrsta savremene tehnologije kojima u ovom trenutku, u operativnom smislu, ne raspolaže nijedna druga država u svijetu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije