Svijet

Prekid vatre u Nagorno-Karabahu: Jermeni položili oružje

Prekid vatre u Nagorno-Karabahu: Jermeni položili oružje
Foto: Tanjug/AP | Prekid vatre u Nagorno-Karabahu: Jermeni položili oružje

Vlasti Nagorno-Karabaha pristale su da prekinu vatru, prenose ruski i jermenski mediji, pozivajući se na informativni centar Karabaha. Još uvijek nije poznat odgovor Azerbejdžana na ovaj postupak, kao ni da li će Baku prekinuti granatiranje Nagorno-Karabaha, koje je započelo juče.

Takođe, rukovodstvo Nagorno-Karabaha je saopštilo da smatra da su azerbejdžanske vlasti „centralne“ u tom regionu i da namjeravaju da izgrade konstruktivan dijalog sa Bakuom.

Kako navode vlasti nepriznate republike, odluka o jednostranom prekidu vatre donijeta je posredstvom ruskog mirovnog kontingenta stacioniranog u Nagorno-Karabahu.

„Postignut je dogovor o povlačenju preostalih jedinica i vojnog osoblja Oružanih snaga Republike Jermenije iz zone razmještaja ruskog mirovnog kontingenta i raspuštanju i potpunom razoružanju oružanih formacija Odbrane Nagorno-Karabaha, kao i povlačenje teške tehnike i naoružanja sa teritorije Nagorno-Karabaha“, objašnjavaju u informativnom centru Nagorno-Karabaha.

Takođe se navodi da će „pitanja obezbeđivanja egzistencije stanovništva Nagorno-Karabaha biti razmotrena na sastanku između predstavnika lokalnog jermenskog stanovništva i predstavnika centralnih vlasti Azerbejdžan, koji će biti održan 21. septembra 2023. godine“.

Podsjetimo, Azerbejdžan je započeo „antiterorističku operaciju“ u Nagorno-Karabahu. Predsjednik Azerbejdžana Ilham Alijev uvjerava da će prekinuti operaciju ako jermenska vojska položi oružje. Ministarstvo odbrane Jermenije saopštilo je da u Karabahu nema formacija jermenske vojske, prenosi nova.rs.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije