Svijet

Preminuo bivši predsjednički kandidat

Preminuo bivši predsjednički kandidat
Foto: Twitter / Printscreen | Preminuo bivši predsjednički kandidat

Preminuo je Pet Robertson, vjerski emiter koji je malenu stanicu u Virdžiniji pretvorio u globalnu mrežu koja je prenosila hrišćanske poslanice. Pokušao se kandidovati za predsjednika Amerike i pomogao je da religija postane centralna tačka politike Republikanske stranke u SAD kroz svoju Hrišćansku koaliciju. Imao je 93 godine.

Robertsonovu smrt u četvrtak je objavila njegova televizijska mreža. Nije naveden nikakav uzrok.

Robertsonova preduzeća takođe su uključivala Univerzitet Redžent, evanđelsku hrišćansku školu u Virdžiniji; Američki centar za pravo i pravdu, koji brani prava religioznih ljudi iz Prvog amandmana; i Operativni Blagoslov, međunarodnu humanitarnu organizaciju.

Ali više od pola vijeka, Robertson je bio poznata ličnost u američkim dnevnim sobama, poznat po svojoj televizijskoj emisiji "Klub 700", a u kasnijim godinama, njegovim televizijskim izjavama o Božjem sudu nad Amerikom za sve, od homoseksualnosti do učenja o evoluciji.

Novac se slijevao dok je tražio donacije, njegov je uticaj skočio, a kada je direktno krenuo u politiku tražeći predsjedničku nominaciju GOP-a 1988. godine, doveo je sa sobom veliki broj sljedbenika, prenosi "Independent".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije