Svijet

Produžena zabrana letova za Tel Aviv

Produžena zabrana letova za Tel Aviv
Produžena zabrana letova za Tel Aviv

VAŠINGTON - Više evropskih sjevernoameričkih aviokompanija otkazalo je do sutra letove za Tel Aviv iz bezbjednosnih razloga.

Američka federalna uprava za avijaciju /FAA/ produžila je danas za još 24 časa zabranu letova za Tel Aviv američkim aviokompanijama.

Američka uprava juče je na 24 časa zabranila letove iz bezbjednosnih razloga nakon što je nekoliko kilometara sjeverno od aerodroma "Ben Gurion" u Tel Avivu pala raketa.

Nakon što je Izrael zatražio ukidanje ove zabrane, američka agencija tijesno sarađuje sa vlastima u Izraelu na analiziranju novih informacija i utvrđivanju potencijalnog rizika za američke civilne avione.

Na sličan potez odlučile su se juče i velike evropske aviokompanije, među kojima su "Luftanza" iz NJemačka, Francuski "Er frans", holandski avio-prevoznik KLM, te "Brisel erlajns", "Izidžet" kao i "Er Kanada".

Ova odluka evropskih kompanija takođe je produžena za naredna 24 časa, prenio je AFP.

Međutim izraelska aviokompanija "El Al" je na svom sajtu objavila da nastavlja da obavlja aviosaobraćaj prema uobičajenom redu.

Izraelsko Ministarstvo saobraćaja juče je potvrdilo da ne postoji nijedan razlog za otkazivanje letova ka Izraelu.

Američki državni sekretar Džon Keri, koji boravi na Bliskom istoku u pokušaju posredovanja za uspostavljanje prekida vatre u Gazi, telefonom je poručio izraelskom premijeru Benjaminu Netanjahu da je ova zabrana jednostavno uslijedila iz bezbjednosnih razloga, a ne da se izvrši pritisak na Izrael.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije