SP Qatar 2022.

Svijet

Proglašen dobitnik Nobelove nagrade za mir

Proglašen dobitnik Nobelove nagrade za mir
Foto: Tanjug/AP | Proglašen dobitnik Nobelove nagrade za mir
N.N.

Ovogodišnji dobitnici Nobelove nagrade za mir su Ales Bijaliacki iz Bjelorusije, kao i ruskoj Organizaciji za ljudska prava Memorijal i ukrajinskoj organizaciji za ljudska prava Centar za građanske slobode, saopštio je komitet u Oslu.

Vrhunac Nobelove sezone, dobitnik nagrade za mir proglašen je danas u 11 sati, u pozadini invazije Moskve na Ukrajinu koja je gurnula Evropu u jednu od njenih najgorih kriza od Drugog svjetskog rata.

Norveški Nobelov komitet držao je listu nominacija strogo čuvanom tajnom, ali se zna da na njoj ima 343 imena, uključujući 251 pojedinca i 92 organizacije.

Prije proglašenja dobitnika, stručnjaci su spekulisali o tome ko bi ove godine mogao da dobije prestižnu nagradu, a glavni favorit na kladionicama bio je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

Među ostalim favoritima našli su se Svetlana Tihanovskaja iz Belorusije, Putinov kritičar Aleksej Navaljni, kao i Međunarodni sud pravde sa sedištem u Hagu, Visoka komisiji UN za izbeglice, kao i Greta Tunberg, Dejvid Atenboro i druge organizacije.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije