Svijet

Protesti na ulicama kolumbijskih gradova

Protesti na ulicama kolumbijskih gradova
Foto: Tanjug/AP | Protesti na ulicama kolumbijskih gradova

Više hiljada Kolumbijaca izašlo je na proteste zbog policijske brutalnosti, masakra i politike prema uslovima rada.

Sindikati, te studenska i građanska udruženja pozvali su na proteste u vozilima i marševima. Karavani vozila izazvali su saobraćajni kolaps u Bogoti, dok su demonstracije održane u još najmanje osam kolumbijskih gradova.

Prema pojedinim izvještajima, pojedini demonstranti su u Bogoti bacali kamenice na policiju, ali nisu registrovani veći incidenti tokom demonstracija koje su uslijedile nakon nasilnih protesta početkom mjeseca.

Pored protesta zbog policijske brutalnosti, demonstranti traže od administracije predsjednika Ivana Dukea da zaustavi masakre koje vrše oružane grupacije.

Prema podacima nevladine organizacije "Indepaz", od početka godine izvršeno je više od 60 masakra, u kojima je ubijeno više od 240 ljudi.

Demonstranti kritikuju i dekret administracije, koji, prema njihovim tvrdnjama, omogućava poslodavcu da radnike plaća na sat i zahtijevaju bolja prava za ostvarenje penzije i zdravstvenu njegu.

Raniji protesti izazvani su navodnom smrti muškarca u Bogoti dok je bio pod policijskim nadzorom. Policija je preminulog optužila za kršenje restriktivnih mjera.

Tokom nemira, poginulo je 13 osoba, a policija je optužena da je otvorila nasumičnu vatru na demonstrante.

Više hiljada policajaca bilo je i juče raspoređeno u Bogoti, ali je zvaničnik Oskar Atehortua izjavio da policija više neće koristiti vatreno oružje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije