Svijet

Protesti u Kemnicu, povrijeđeno 18 ljudi

Protesti u Kemnicu, povrijeđeno 18 ljudi
Foto: Tanjug/AP | Protesti u Kemnicu, povrijeđeno 18 ljudi
Tanjug

KEMNIC - Najmanje 18 osoba, među kojima i tri policajca, povrijeđeno je u subotu na protestima u njemačkom gradu Kemnicu, na kojima je učestvovalo više od 11.000 ljudi iz različitih tabora, javlja Deutsche welle pozivajući se na saopštenje policije Saksonije.

U Kemnicu, gdje su migranti prošlog vikenda usmrtili nožem Nijemca, u subotu su ponovo održani protesti protivnika i sljedbenika imigracione politike njemačke kancelarke Angele Merkel.

Masovni skup u pod motom "Srce umesto mržnje" bio je usmjeren protiv ksenofobije, dok je veliki mitinig AfD bio usmjeren protiv migracije.

Više od 1.200 policajaca bilo je zaduženo za bezbjednost tokom trajanja protesta u tom istočnom njemačkom gradu, prenijela je ranije agencija Rojters.

DW navodi i da je poslije ovih masovnih protesta podnijeta 31 krivična prijava, uglavnom zbog tjelesnih povreda, imovinske štete i prekršaja prema zakonu o javnom okupljanju.

Policija je, međutim, upozorila bi taj broj mogao i da se poveća.

Tokom protesta došlo je do napada na grupu oko poslanika Socijaldemokratske partije Njemačke (SPD) u Bundestagu Serena Bartola, koji je na Twitteru napisao da su njegovu grupu iz Marburga, na putu do autobusa, "napali nacisti".

Kako dodaje DW, sve zastave SPD su „uništene", a neki njegovi saputnici su bili „čak fizički napadnuti".

Bilo je i mnogo napada na novinare.

Ministar spoljnih poslova Nemačke Hajko Mas rekao je da su njegovi sunarodnici previše lijeni kada je riječ o suprotstavljanju rasizmu i borba za demokratiju, prenio je AP.

"Moramo da ustanemo sa kauča i otvorimo usta... Našoj generaciji su sloboda, vladavina prava i demokratija dati na poklon. Mi nismo morali da se za to borimo; uzimamo ih previše zdravo za gotovo", kazao je Mas za današnji "Bild am Sonntag".

 

Kemnic je duboko podijeljen u vezi sa odlukom kancelarke iz 2015. godine da odobri milionima azilanata ulaz u Evropu, a napetosti su se pojačale poslije ubistva 35-godišnjeg Nemca pre šest dana.

Na stotine ultradesničara sukobilo se sa policijom prošle nedelje na ulicama Kemnica, nakon što su vlasti saopštile da su pritvoreni jedan Sirijac i jedan Iračanin, kao osumnjičeni za ubistvo.

Demonstracije dva suprotstavljena tabora održane su ovog vikenda i u Kandelu, uoči presude u procesu koji je vođen zbog ubistva djevojčice Mije 27. decembra prošle godine.

Devojčica Mija (15) izbodena je nožem u jednoj prodavnici, a za napad je osumnjcičen Avganistanac Abdul D, njen bivši momak.

U ponedeljak će biti izrečena presuda iza zatvorenih vrata u tom slučaju, ali sud tvrdi da će ona brzo biti objavljena.

Video

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije