Svijet

Protesti u Minsku, upotrijebljeni vodeni topovi, 10 uhapšenih

Protesti u Minsku, upotrijebljeni vodeni topovi, 10 uhapšenih
Foto: Tanjug/AP | Protesti u Minsku, upotrijebljeni vodeni topovi, 10 uhapšenih

MINSK - Nekoliko osoba je povrijeđeno kada je policija danas upotrijebila vodene topove tokom protesta u Minsku, dok je više od 10 osoba zadržano u pritvoru, prenosi Rojters pozivajući se na ruske medije.

Prema navodima očevica britanske agencije, hiljade ljudi izašle su danas na ulice Minska kako bi protestovali protiv iznenadne inauguracije predsjednika Bjelorusije Aleksandra Lukašenka.

Demonstranti su nosili zastave opozicije u crvenoj i bijeloj boji, dok su automobili u prolazu svirali u znak solidarnosti.

Na jedom od transparenata koji su učesnici protesta nosili pisalo je: "Ako imaš 80 odsto, zašto nas se plašiš?", čime se aludira na Lukašenkove navode da je na predsedničkim izborima 9. avgusta osvojio 80 odsto glasova.

Ruska agencija Interfaks objavila je da je nekoliko osoba povrijeđeno kada su upotrijebljeni vodeni topovi, dok je agencija RIA navela da je više od 10 osoba zadržano u pritvoru.

Demonstranti su ranije danas počeli da se okupljaju u malim grupama u Minsku, uključujući ispred najmanje tri univeziteta, pokazuju fotografije lokalnih medija.

Neki su uzvikivali: "Saša (nadimak za Lukašenka), izađi, čestitaćemo ti!"

Opozicioni političar Pavel Latuško rekao je da je polaganje zakletve bilo kao "tajni sastanak lopova".

"Gdje su ushićeni građani? Gdje je diplomatski korus? Očigledno je da je Aleksandar Lukašenko isključivo predsjednik OMON-a (specijalnih policijskih snaga) i šačice lažljivih zvaničnika", naveo je on na društvenim medijima.

Lukašenko je danas položio zakletvu za nov mandat predsjednika Bjelorusije, na iznenadnoj inauguraciji, bez prethodne najave.

Ceremonija koja se obično najavljuje unaprijed kao veliki državni događaj, uslijedila je poslije spornih izbora 9. avgusta na kojima je Lukašenko osvojio preko 80 odsto glasova.

Rezultate izbora ne priznaju opozicija, a ni veći dio zapadnih zemalja.

Tokom ceremonije, policija je blokirala centralne ulice u Minsku, a zaustavljen je bio i javni saobraćaj.

Organizacijija za ljudska prava Viasna saopštila je da je uhapšeno nekoliko demonstranata nedaleko od Palate nezavisnosti gdje se održavala ceremonija i da su sa sobom nosili transparente "Kralj nema odijelo" i "Pobjeda će pripasti narodu".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije