Svijet

Pratite nas na Google news

Protesti u Stokholmu zbog dodjele Nobela Peteru Handkeu

Protesti u Stokholmu zbog dodjele Nobela Peteru Handkeu
Foto: Tanjug/AP | Protesti u Stokholmu zbog dodjele Nobela Peteru Handkeu
Tanjug

BEOGRAD - Austrijskom piscu Peteru Handkeu danas se na svečanoj ceremoniji u 16.30 časova u Stokholmu uručuje Nobelova nagrada za književnost za 2019. godinu, a kao i u trenutku kada je u oktobru objavljeno njegovo ime, ponovo se digla prašina među onima koji ovu odluku Švedske akademije žele da ospore.

Većina zemalja regiona najavila je bojkot, a na društvenim mrežama se šire negativni komentari.

Kako mnogi strani mediji pišu, očekuje se da će stotine ljudi prisustvovati protestima protiv Handkea na centralnom trgu u Stokholmu, dok je drugi protestni skup planiran ispred koncertne dvorane gdje se održava ceremonija.

Svečanosti neće prisustvovati predstavnici Albanije, Kosova, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Sjeverne Makedonije.

Kako je hrvatsko Ministarstvo spoljnih poslova navelo na svom profilu na Tviteru, ta zemlja neće imati predstavnika zbog "dodjele nagrade osobi politički angažovanoj u davanju podrške velikosrpskoj politici Slobodana Miloševića 90-ih godina prošlog vijeka".

Spisku onih koji bojkotuju pridružila se Turska zbog, kako je navedeno, negiranja genocida u BiH. Turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan kazao je da zbog izbora Handkea "Nobel nema vrijednost".

"Dodjela Nobelove nagrade za književnost na dan ljudskih prava figuri koja negira genocid u Bosni i Hercegovini nije ništa drugo do nagrađivanje kršenja ljudskih prava", kazao je on turskoj televiziji.

Među najglasnijima u osudi na Tviteru je Piter Mas, američki novinar i pisac, koji je burno izrazio svoje protivljenje. Na njegovom profilu na Tviteru od juče je objavljen niz njegovih tekstova iz arhiva "Vaštingon tajmsa" iz devedsetih godina, a nekoliko puta "šerovao" je i hešteg #BosniaWarJournalists.

"Novinari koji su pratili rat u Bosni zauzimaju stav protiv Nobelove nagrade za Petera Handkea. Koristeći hešteg #BosniaWarJournalists, oni opisuju onome čemu su svjedočili devedesetih", naveo je Mas.

Pod pomenutim heštegom oglasili su se, između ostalih, i Kristin Amanpur sa Si-En-En-a, Samanta Pover, koja je devedsetih radila kao ratni reporter za nekoliko medija, između ostalih "Boston gloub" i "Ekonomist", Rodžer Koen, u to vrijeme dopisnik "Njujork tajmsa" sa Balkana, Šri Fink, Dženin di Ðovani i drugi.

Mediji na njemačkom pišu o tome da ta nagrada šteti srpskoj demokratiji. Navodi se, između ostalog, da Handke toj nagradi nije dorastao, a citirali su i pisca iz Beograda Filipa Davida koji je kazao da je "Handke moralna nula".

"Teško je, ako ne čak i nemoguće, Handkeovo cjelokupno književno djelo odvojiti od njegovih političkih aktivnosti. Nobelova nagrada će nesporazume u našoj regiji još jednom produbiti i rane devedesetih ponovno otvoriti", kazao je književnik u intervjuu za Radio Sarajevo.

S druge strane, Handke ima veliku podršku u Srbiji, a uz njega je danas u Švedskoj i njegov dugogodišnji prijatelj Emir Kusturica, kao i devetočlana grupa žena iz Republike Srpske koje su dio Udruženja žena žrtava rata Republike Srpske.

Takođe, uoči same dodjele 115 srpskih intelektualaca - univerzitetskih profesora, naučnika i književnika potpisalo je pismo podrške slavnom piscu koje je namijenjeno Nobelovom komitetu, inostranoj i domaćoj javnosti.

Kako pišu strani mediji, Handke nije pozvan na tradicionalnu manifestaciju za laureate sa srednjoškolcima u predgrađu Stokholma, gdje su mnogi studenti stranog porijekla. Olga Tokarčuk će, međutim, prisustvovati.

Austrijski pisac u intervjuu za RTRS rekao je da nije očekivao kampanju koja se vodi protiv njega i da je imao ideju da pokuša da pomiri stavove.

Handke je dodao da voli Banjaluku i da bi volio na proljeće da dođe u Republiku Srpsku.

"Volio bih da sretnem jednu majku sa jedne i jednu sa druge strane. Jednu majku iz Kravice, gdje je bio početak svih masakra i jednu majku iz okoline Srebrenice. To je bila moja ideja, ali mislim da je bila pomalo naivna. Mislim da u ovom trenutku tu ideju ne mogu realizovati", rekao je Handke.

 

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije