Svijet

Pratite nas na Google news

Prva hapšenja zbog kršenja zabrane pušenja u Austriji

Prva hapšenja zbog kršenja zabrane pušenja u Austriji
Foto: Ilustracija | Prva hapšenja zbog kršenja zabrane pušenja u Austriji
Tanjug

BEČ - U Austriji je od 1. novembra na snazi zabrana pušenja u svim ugostiteljskim objektima, a samo par dana od primjene zakona zabilježeno je i prvo hapšenje.

Austrijska policija je u Beču, tokom vikenda, uhapsila braću koji su ignorisali zabranu pušenja i zapalili cigarete u jednom ugostoteljskom objektu.

Osoblje lokala upozorilo je dva mladića na zabranu pušenja, ali pošto nisu ugasili cigaretu, oni su izbačeni iz lokala.

Dva brata nisu željela da prihvate izbacivanje, pa su napali izbacivača zbog čega je pozvana policija, koja ih je uhapsila nakon pružanja otpora čuvarima reda, kao i nanošenja povreda uniformisanim licima.

Inače zakon predviđa visoke novčane kazne za nepoštovanje zabrane pušenja.

Ko prvi put prekrši zakon mora računati sa kaznom do 100 evra, a ako se radi o osobi koja višestruko krši zabranu prijeti kazna do 1.000 evra.

Zabrana pušenja, od stupanja na snagu, gotovo da se u svim lokalima poštuje.

Prvih dana stupanja na snagu prekontrolisano je više stotina lokala, a u tri slučaja izrečene su kazne zbog neposedovanja obaveznih oznaka za zabranu pušenja.

Samo u jednom slučaju prekršena je zabrana pušenja.

Do kraja godine bečke vlasti najavile su sprovođenje više od 5.000 kontrola kako bi natjerali sve ugostitelje da poštuju zabranu pušenja.

Zabrana pušenja mnoge ugostitelje tjera na zatvaranje lokala.

Tako su nargila barovi potpuno prazni, zbog čega prijeti gubitak oko 1.000 radnih mjesta.

"U nargila barovima od stupanja na snagu zabrane pušenja prve večeri zabilježeno je opadanje obrta za 95 odsto. Radi se o 500 pogođenih lokala sa do 10.000 zaposlenih", ukazuje se u saopštenju Udruženja šiša barova Austrije, koje najavljuje osporavanje zakona pred Ustavnim sudom.

Međutim pošto će Ustavni sud tom temom da se bavi tek u martu do tada će veći broj nargila barova, kako se upozorava, biti zatvoreno.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije