Svijet

Pratite nas na Google news

Prva smrtna kazna u SAD nakon 17 godina

Prva smrtna kazna u SAD nakon 17 godina
Foto: Wikimedia Commons / Ilustracija | Prva smrtna kazna u SAD nakon 17 godina
N.N.

Nakon više od 17 godina biće izvršena smrtna kazna u saveznoj državi Indijani u Sjedinjenim Američkim Državama, a riječ je o pogubljenju osuđenog ubice Daniela Luisa Lija.

Prvenstveno je ovo pogubljenje blokirao sudija, ali je smrtna kazna potvrđena nakon presude žalbenog suda, piše BBC.

Lijevi rođaci su potom zatražili odgađanje pogubljenja rekavši da se plaše kako bi se mogli izložiti korona virusu prisustvom na izricanju smrtne kazne. Međutim, vlada je uložila žalbu i odgađanje je ukinuto.

Sedmi apelacioni sud SAD rekao je da nijedan savezni statut ili regulacije ne daju pravo žrtvama da prisustvuju egzekuciji. Njegovi rođaci najavili su da će se žaliti Vrhovnom sudu.

Li, supremacista koji je mučio i ubio tri člana porodice te bacio njihova tijela u jezero, prvobitno je trebalo da bude pogubljen u decembru. Njegov slučaj je odgođen nakon što su sudovi blokirali provođenje smrtne kazne.

Erlin Peterson, čiju je kćerku, unuku i zeta ubio Li, usprotivila se pogubljenju smrtonosnom injekcijom kazavši za CNN prošle godine:

"Sramota je za moju kćerku da neko mora umrijeti za nju".

Međutim, smrtna kazna ipak će biti izvršena. Lijevo pogubljenje jedno je od četiri planirana u julu i avgustu ove godine. Sva četiri muškarca osuđena su za ubistva djece.

Podsjetimo, prema američkom pravosudnom sistemu za zločine se može suditi bilo na saveznim sudovima, na nacionalnom nivou, ili na državnim sudovima na regionalnom nivou.

Smrtna kazna zabranjena je na državnom i saveznom nivou odlukom Vrhovnog suda iz 1972. godine kojom su poništeni svi postojeći statuti smrtne kazne.

Međutim, odlukom Vrhovnog suda iz 1976. godine uvedena je smrtna kazna u nekoliko država, a 1988. vlada je donijela zakonodavstvo kojim je smrtna kazna ponovo postala dostupna na saveznom nivou.

Prema podacima koje je prikupio Informativni centar o izvršenju smrtne kazne, 78 osoba je osuđeno na smrt u saveznim suđenjima između 1988. i 2018. godine, ali samo tri su od tada pogubljene.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije