Svijet

Prvi pacijent u svijetu zbog "klimatske promjene"

Prvi pacijent u svijetu zbog "klimatske promjene"
Foto: Tanjug/AP/Arhiva/Ilustracija | Prvi pacijent u svijetu zbog "klimatske promjene"

TORONTO - Kanađanin iz mjesta Nelson u provinciji Britanska Kolumbija koji je suočen s problemima sa disanjem prvi je pacijent u svijetu od "klimatske promjene", jer ljekari smatraju da su vreli talasi i loš kvalitet vazduha uzrok njegovom stanju.

Doktor Kajl Merit, koji je odgovoran za dijagnozu datu pacijentu iz Nelsona oboljelog od astme, naglasio je da je ovo prvi put u protekloj deceniji da je klimatska promjena uzrok problema, prenosi britanski dnevnik "Indipendent".

"Ukoliko ne vidimo uzrok i samo liječimo simptome, onda ćemo i dalje zaostajati. Jednostavno, pokušavam da shvatim šta se dešava", naglasio je Merit.

Kanada je tokom juna bila suočena s neuobučajeno jakim talasom vrućina koji je potom pratio gust smog uzrokovan šumskim požarima.

Britanska Kolumbija nalazi se na krajnjem zapadu Kanade i premašila je temperaturne rekorde u junu koji su uzrok smrti najmanje 500 ljudi. Šumski požari uticali su da kvalitet vazduha bude 43 puta gori od prihvatljivih nivoa tokom jula i avgusta.

Dijagnoza koju je dao doktor Merit dovela je do toga da i ostali ljekari iz provincije pokrenu inicijativu pod nazivom "Ljekari i medicinski tehničari za planetarno zdravlje".

Profesionalni radnici zdravstvenih službi koriste ovu grupu za zastupanje boljeg zdravlja zaštitom ekologije.

Ekstremni vremenski uslovi u Kanadi jedan su od niza problema s kojim se svijet suočava zbog klimatskih promjena.

Svjetski lideri na Konferenciji UN o klimatskim promjenama u Glazgovu vrše pritisak da se odrede stroži ciljevi u borbi protiv klimatskih promjena kako bi se spriječile mnogo teže posljedice i obećavaju da će smanjiti emisije štetnih gasova kako temperatura ne bi rasla više od dva stepena Celzijusa.

Međutim, stručnjaci za klimu smatraju da je to nedovoljno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije