Svijet

Putin: Asad nije upotrijebio hemijsko oružje

Putin: Asad nije upotrijebio hemijsko oružje
Putin: Asad nije upotrijebio hemijsko oružje

PARIZ - Ruski predsjednik Vladimir Putin odbacio je danas tvrdnje da su snage sirijskog predsjednika Bašara el Asada odgovorne za napad hemijskim oružjem u provinciji Idlib u aprilu.

"Prema našim informacijama, nema dokaza da je Asad koristio hemijsko oružje. Mi smo uvjereni da on to nije uradio", rekao je Putin za list "Figaro".

Putin je izjavio da je on ponudio da organizuje inspekciju lokacije napada u gradu Kan Šejkun, ali da su sve svjetske sile to odbile.

Prema njegovim riječima, cilj tih optužbi jeste da se diskredituje Asad i da se na njega izvrši pritisak.

"To je bio pokušaj da se objasni međunarodnoj zajednici zašto je neophodno nastaviti sa pritiskom na Asada, uključujući vojnim putem", naglasio je Putin.

Evropa ne bi trebalo da izmišlja kojekakve mitske ruske prijetnje, bolje bi bilo kad bi se pozabavila pitanjima saradnje u svim pravcima, uključujući i bezbjednost, izjavio je ruski predsjednik Vladimir Putin u intervjuu za list „Figaro“, prenosi Sputnjik.

„Smatram da mi svi težimo ka bezbjednom i mirnom životu koji je zasnovan na blagostanju i saradnji. Samim tim nema potrebe praviti od muve slona, ne treba izmišljati mitske prijetnje koje pristižu iz Rusije, kojekakve hibridne ratove. Sve ste to sami izmislili, a potom sami sebe plašite“, rekao je.

Putin je oijcenio i da na takvoj osnovi nema smisla formulisati političku perspektivu.

„Perspektiva postoji samo u jednom — u saradnji u svim pravcima, između ostalog i u polju bezbjednosti. Problem bezbjednosti je kakav? Terorizam. Eksplozije u Francuskoj, eksplozije u Rusiji, rat na Bliskom istoku. O tome treba razmišljati, a ne o pretnjama koje stvara Rusija“, naglasio je ruski predsjednik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije