Svijet

Putin: Daleki istok - prioritet 21. vijeka

Putin: Daleki istok - prioritet 21. vijeka
Foto: N.N. | Putin: Daleki istok - prioritet 21. vijeka

MOSKVA - Moskva podržava ideju stvaranja Azijsko-pacifičke zone slobodne trgovine, napisao je predsjednik Rusije Vladimir Putin u članku za listove država-učesnica foruma Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje koji se održava 10. i 11. novembra u Vijetnamu.

„Podržavamo ideju formiranja Azijsko-pacifičke zone slobodne trgovine“, napisao je Putin.

„U tome vidimo praktični interes, mogućnost jačanja pozicija na tržištima Azijsko-pacifičkog regiona koji se dinamično razvija. Primjećujem da se u posljednjih pet godina udio ekonomija Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje u spoljnoj trgovini Rusije povećao sa 23 odsto na 31 odsto, a u izvozu — sa 17 na 24 odsto. Na ovome se nećemo zaustaviti“, objasnio je šef države.

Putin je naglasio da ovaj veliki projekat treba da bude realizovan uzimajući u obzir razvoj i iskustvo ključnih integracionih formata Azijsko-pacifičkog regiona i Evroazije, uključujući Evroazijski ekonomski savez u okviru kojeg Rusija sarađuje sa Jermenijom, Belorusijom, Kazahstanom i Kirgizijom.

„Naš savez se dinamično razvija i spremni smo da razvijamo odnose sa svim zainteresovanim državama i savezima“, naglasio je predsjednik.

On je podsjetio da je Vijetnam, koji je domaćin samita lidera ekonomija Azijsko-pacifičkog regiona, prva država koja je zaključila sa Evroazijskim ekonomskim savezom sporazum o zoni slobodne trgovine.

"Kao rezultat toga, naš trgovinski promet je primjetno porastao. Nedavno su završeni pregovori o Sporazumu o trgovinsko-ekonomskoj saradnji sa Kinom, započeti su pregovori sa Singapurom, radimo na mogućnošću zaključivanja sporazuma o slobodnoj trgovini sa ASEAN-om", rekao je Putin.

U svom članku ruski predsjednik je naglasio da će predstojeći jubilarni samit dati svim učesnicima „široke mogućnosti za razgovor i usaglašavanje stavova o najrazličitijim pitanjima — ekonomskim, socijalnim, ekološkim i humanitarnim“.

„Naše države žele da sarađuju na bazi principa konsenzusa i dobrovoljnosti, uzajamnog poštovanja i spremnosti na konsenzus, bez obzira na političku konjunkturu. Upravo u tome se i pokazuje jedinstveni partnerski duh Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje“.

On je uvjerio da je Rusija zainteresovana za uspješni razvoj u budućnosti Azijsko-pacifičkog regiona, uključujući snažan sveopšti rast na čitavom njegovom prostoru.

„Ključni instrument rješenja ovog zadatka smatramo efikasnu ekonomsku integraciona principima otvorenosti i uzajamne koristi, na osnovu univerzalnih pravila Svjetske trgovinske organizacije“, rekao je Putin.

Za Rusiju je Daleki istok nacionalni prioritet 21. vijeka. Radi se o stvaranju „teritorija rasta“ u regionu, veliko osvajanje prirodnih bogatstava i podrška naprednoj tehnološkoj sferi. O investicijama u ljudske resurse, u obrazovanje i zdravstvo, u formiranje naučno-istraživačkih centara.

Nadamo se da će strani partneri, prije svih ekonomije Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje aktivno učestvovati u realizaciji tih programa i projekata.    

(NN/sputniknews.com)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije