Svijet

Putin i Tramp: Odlučni da pobijedimo ID

Putin i Tramp: Odlučni da pobijedimo ID
Foto: N.N. | Putin i Tramp: Odlučni da pobijedimo ID

DA NANG - Predsjednici Rusije i SAD, Vladimir Putin i Donald Tramp, danas su nakratko razgovarali na marginama drugog dana samita Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje (APEC) u Vijetnamu i potvrdili zajedničko saopštenje o Siriji, prenosi TAS S.

U saopštenju piše da predsjednici potvrđuju odlučnost u borbi protiv Islamske države kako bi došlo do konačne pobjede nad njom, kao i da poštuju suverenitet, nezavisnost i teritorijalni integritet Sirije.

Navodi se da u tom saopštenju piše da za sukob u Siriji ne postoji vojno rješenje i da su se dvojica predsjednika dogovorila da konačno političko rješenje sukoba u Siriji treba da bude u okviru Ženevskog procesa i u skladu sa rezolucijom Savjeta bezbjednosti UN broj 2254.

TAS S navodi da je zajedničkim saopštenjem dogovoren nastavak korišćenja postojećih kanala vojne komunikacije kako bi se osigurala bezbjednost američkih i ruskih vojnika, kao i da bi se spriječili opasni incidenti sa partnerskim snagama koje se bore protiv Islamske države.

Predsjednici su potvrdili važnost zona deeskalacije u Siriji kao privremene mjere za smanjenje nasilja i stvaranje uslova za mirno rješenje za zemlju, a u saopštenju piše i da su Tramp i Putin razgovarali o formiranju zone deeskalacije na jugozapadu Sirije, o čemu su se dogovorili tokom sastanka održanog 7. jula u Hamburgu.

TAS S navodi da su dvojica predsjednika pozvali sve države članice UN da narednih mjeseci povećaju humanitarnu pomoć Siriji, kao i da su pohvalili memorandum od 8. novembra o Nadzornom centru u Amanu koji su potpisali SAD, Rusija i Jordan sa ciljem podrške uspjehu inicijative za prekid vatre u južnoj Siriji.      

Navodi se da su ovaj dokument spremili stručnjaci dve zemlje i da su ga prije Trampa i Putina potvrdili ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov i američki državni sekretar Reks Tilerson.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov kazao je da je saopšenje o Siriji spremljeno specijalno za sastanak lidera APEC koji se održava u ljetovalištu Da Nang.

TAS S navodi da su prije toga Putin i Tramp imali kraći razgovor dok su išli ka mjestu namijenjenom za fotografisanje učesnika samita.

Prethodno su se dvojica predsjednika rukovala na sinoćnjoj gala večeri dobrodošlice koju su organizovali domaćini, a iz Bijele kuće je saopšteno da Tramp i Putin neće održati formalni sastanak u Vijetnamu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije