Svijet

Putin ispunio obećanje staro 20 godina

Putin ispunio obećanje staro 20 godina
Foto: Screenshot | Putin ispunio obećanje staro 20 godina

MOSKVA - Predsjednik Rusije Vladimir Putin ispunio je obećanje koje je dao prije 20 godina - popio je čašicu votke koju je odbio i ostavio netaknutom tokom svoje posjete Dagestanu u avgustu 1999. godine.

Putin se sastao sa učesnicima narodnog ustanka koji su učestvovali u borbama u Dagestanu u avgustu i septembru 1999. godine. Nakon što je izgovorio pozdravne riječi i prisjećajući se nekadašnjih događaja, šef države je završio svoj govor podizanjem čašice votke i ispijanjem do dna.

Ovih dana u Dagestanu se obilježava 20. godina od upada terorista u Čečeniju i njihovog poraza. Putinov dolazak u Botlihski region Dagestana dva dana nakon što je imenovan za vršioca dužnosti premijera prilično je podigao moral stanovništva.

Tada se, tokom sastanka Putina i vojnih generala, dogodila čuvena anegdota sa čašicom alkohola. Nakon Putinovog obraćanja, svi su podigli čaše u zdravicu, a on ju je lupio o sto i rekao: "A pićemo kad pobijedimo".

Na ovogodišnjoj konferenciji "Direktna linija sa Vladimirom Putinom", predsjednika su podsjetili na ovaj događaj. Putin je tada obećao da će popiti čašu koju je ostavio netaknutom u avgustu 1999. godine.

Meta terorista pod komandom Šamila Basajeva i Hataba proglasila je "oslobađanje" muslimana. U napadu je, prema podacima FSB Rusije, poginulo više od 280, a ranjeno više od 800 vojnika, pripadnika policije i civila.

Više od 70 osoba osuđeno je za napad na Dagestan. Likvidirano je sedam osoba, uključujući Basajeva i Hataba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije