Svijet

Putin se obratio na samitu BRIKS-a: Autoritet bloka raste

Putin se obratio na samitu BRIKS-a: Autoritet bloka raste
Foto: Tanjug/AP | Putin se obratio na samitu BRIKS-a: Autoritet bloka raste iz godine u godinu
Srna

MOSKVA - Članice BRIKS-a (Brazil, Rusija, Kina i Južnoafrička Republika) produbljavaju saradnju na cijelom planu i programu, a autoritet bloka raste iz godine u godinu, izjavio je ruski predsjednik Vladimir Putin na samitu BRIKS-a održanom u formatu video-konferencije.

"Zemlje našeg bloka produbljuju saradnju na nizu pitanja globalne i regionalne agende. Autoritet i uticaj BRIKS-a na globalnoj sceni konstantno rastu iz godine u godinu", rekao je Putin.

On je istakao da se radi o objektivnom procesu, jer pet zemalja imaju zaista ogroman ekonomski, naučni, tehnološki i ljudski potencijal.

Prema njegovim riječima, zemlje mogu efikasno da rade zajedno kako bi osigurale međunarodnu stabilnost i bezbjednost, održivi rast i napredak, kao i dobrobit svojih naroda.

Putin je naveo da Moskva smatra da je relevantna tema današnjeg sastanka pod nazivom "Podstičite visokokvalitetno partnerstvo BRIKS-a, uvedite novu eru za globalni razvoj".

Ruski predsjednik skrenuo je pažnju na to da kompleksnost transnacionalne prirode izazova i prijetnji sa kojima se suočava međunarodna zajednica zahtijeva traženje kolektivnih odgovora sa aktivnim učešćem bloka, javio je TASS.

"Govorili smo u više navrata da samo zajedno možemo riješiti takve probleme kao što su rješavanje sukoba, borba protiv terorizma, organizovanog kriminala, uključujući kriminalnu upotrebu novih tehnologija, te borba protiv klimatskih promjena i širenja opasnih zaraza", naglasio je Putin.

Putin je zahvalio predsjedniku Kine Si Đinpingu i drugim kineskim kolegama na aktivnom radu ove godine sa ciljem unapređenja strateškog partnerstva BRIKS-a.

Dvodnevni 14. samit zemalja BRIKS-a, pod predsjedavanjem Kine, počeo je danas sa radom u formatu video-konferencije.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije