Svijet

Radikalizovani zatvorenici prijetnja Evropi

Radikalizovani zatvorenici prijetnja Evropi
Foto: Ilustracija | Radikalizovani zatvorenici prijetnja Evropi

BRISEL - Hiljade zatvorenika, koji će nakon odslužene kazne biti oslobođeni iz evropskih zatvora, predstavljaju potencijalnu prijetnju po bezbjednost, jer postoji mogućnost da su radikalizovani, izjavio je evropski komesar za bezbjednosna pitanja Džulijan King.

On je na konferenciji za novinare u Briselu rekao da razlog za zabrinutost predstavljaju i borci koji se vraćaju iz Sirije.

Evropa je u posljednje dvije decenije bila meta nekoliko islamističkih napada, uz smrtonosne napade od 2015. godine, kada je sredinom novembra u Parizu ubijeno više od 130 ljudi.

King je istakao da su bezbjednosne snage evropskih zemalja od tada uhapsile nekoliko stotina militanata, da je 1.100 njih zadržano pod optužbom za terorizam, a da postoji još dvostruko toliko onih koji su možda radikalizovani tokom služenja kazne za zločine neke druge vrste.

"Prijetnja od džihada nije prestala. Nema šanse da se možemo opustiti", upozorio je King.

Evropski komesar je dodao da trenutna dešavanja u Siriji ne olakšavaju situaciju u vezi sa prijetnjom terorizma, usljed turske ofanzive u toj zemlji, gdje se u zatvorima i dalje nalazi oko 500 evropskih boraca.   

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije