Svijet

Pratite nas na Google news

Radnici fabrike u Japanu bili izloženi visokoj radijaciji

Radnici fabrike u Japanu bili izloženi visokoj radijaciji
Radnici fabrike u Japanu bili izloženi visokoj radijaciji
Tanjug

TOKIO - Japanska agencija za atomsku energiju saopštila je danas da je pet radnika nuklearne fabrike u kojoj se radi sa plutonijumom bilo izloženo visokom stepenu radijacije nakon što je torba sa radioaktivnim materijalom visokog stepena navodno pukla u toku provjere opreme.

Državna agencija je saopštila da se incident desio u utorak u Centru za istraživanje i razvoj Oarai, u odsjeku za nuklearne studije koji koristi viskoko toksičan plutonijum, a uzrok nesreće se istražuje, prenosi AP.

Nesreća je izazvala veliku zabrinutost o nuklearnoj opasnosti kao i pitanja o tome da li su radnici i njihovo zdravlje bili pod adekvatnom zaštitom u tom odsjeku.

U toku prvobitne istrage, kako se navodi, u nozdrvama trojice od petorice radnika pronađene su radioaktivne čestice koje su radnici udisali.

Takođe je otkriveno da su sva petorica bili kontaminirani radioaktivnom materijom u predjelu ruku i nogu, ali da su najvjerovatnije mogli da je uklone skidajući zaštitne rukavice, štitnike za obuću i ostalu zaštitnu opremu, kao i kupanjem.

Portparolka agencije Masaka Tanimoto izjavila je da je kod jednog od pregledanih radnika, na plućima primjećeno da je bio veoma izložen plutonijumu, otkrivajući dozu radioaktivnosti skoro 1.000 puta višu nego onu koja je bila u prethodnom ispitivanju nozdrva.

Cifra od 22.000 bekerela ne mora da znači da je nivo izloženosti njegovih pluća smrtonosan, ali je mnogo iznad godišnjeg prosjeka.

Radnici nisu pokazali nikakve vidljive znake zdravstvenih tegoba, a odvedeni su u specijalni medicinski institut za radijaciju na dalja ispitivanja.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije