Svijet

Rahoj: ETA neće moći da prođe bez kazne

Rahoj: ETA neće moći da prođe bez kazne
Foto: Ilustracija | Rahoj: ETA neće moći da prođe bez kazne

MADRID - Španski premijer Marijano Rahoj nazvao je danas odluku baskijske separatističke organizacije ETA da rasformira sve svoje strukture "bukom i propagandom" i poručio da će nastaviti s krivičnim gonjenjem njenih pripadnika.

Obraćajući se dan nakon što je ETA objavila svoje raspuštanje, Rahoj je rekao da "šta god ETA radi ili kaže", neće moći da se izvuče bez kazne, prenio je AP. 

"ETA može da objavi svoj nestanak, ali neće nestati ni njeni zločini ni akcija pravosuđa", rekao je Rahoj. 

Španski premijer naglasio je da baskijska separatistička organizacija nije uspjela da nasiljem formira nezavisnu baskijsku državu, prenosi AP.

ETA, koju španija smatra terorističkom organizacijom, juče je saopštila da je potpuno "rasformirala sve svoje strukture".

U pismu baskijskim institucijama i organziacijama građanskog društva, koje je objavljeno u španskom listu "El Diario", ETA navodi da priznaje odgovornost za neuspjeh da riješi baskijski "politički konflikt".

ETA se prije dvije nedjelje izvinila za zlo koje je nanijela žrtvama i članovima njihovih porodica tokom pola vijeka duge oružane borbe za nezavisnost Baskije, na sjeveru Španije i jugozapadnu Francuske.

ETA je odgovorna za smrt više od 800 ljudi, uključujući policajce, političare i privrednike.

I Francuska i Španija, gdje je ETA počinila većinu svojih smrtononskih akcija za više od 40 godina, zahtijevale su njeno raspuštanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije