Svijet

Rasprava oko trovanja Navaljnog zaoštarava odnose Njemačke i Rusije

Rasprava oko trovanja Navaljnog zaoštarava odnose Njemačke i Rusije
Foto: Tanjug/AP | Rasprava oko trovanja Navaljnog zaoštarava odnose Njemačke i Rusije

OMSK - Raspava oko uzroka lošeg zdravstvenog stanja Alekseja Navaljnija zaoštrava odnose između Njemačke, u kojoj se ruski opozicioni lider trenutno liječi, i Rusije, koja negira optužbe Berlina da je Navaljni otrovan novičokom.

Ruski ljekari su Navaljnija najprije liječili sumnjajući na trovanje, ali su mišljenje promijenili šest sati po prijemu u bolnicu, kada su analize pokazale da nema tragova otrova koji bi potvrdili njihove prvobitne pretpostavke.

Navaljni je isprva stavljen na respirator i uveden u indukovanu komu, kada mu je dat lijek atropin, što je uobičajena procedura liječenja za osobe otrovane novičokom.

Glavni toksikolog u sibirskoj bolnici u kojoj je Navaljni prvo liječen, Aleksandar Sabaev, istakao je da su laboratorijski testovi nedvosmisleno pokazali da ruski opozicioni lider nije otrovan.

On sada vjeruje da je političar bolovao od ozbiljnog metaboličkog poremećaja, primjećujući da je nivo šećera u krvi kod Navaljnija bio četiri puta veći od dozvoljenog i da je imao probleme sa pankreasom. Drugi medicinski izvori iz Omska doveli su u pitanje ovu dijagnozu. Tretman koji je Navaljni dobio u bolnici u Rusiji pomogao je spasavanje njegovog života, potvrdila su dva medicinska izvora, a prenio Rojters.

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila da je Berlin zaključio da je Navaljni otrovan novičokom.

Novičok je smrtonosan nervni otrov koji dovodi do usporavanja rada srca, stvaranje vode u plućima i trajnog ošetećenja nerava.

Profesor Harvardske medicinske škole dr Piter Čaj je rekao da bi ruski ljekari mogli da imaju poteškoća da tako rano potvrde trovanje novičokom i da testiranje zahtijeva kompleksne analitičke procedure koje zahtijevaju više vremena.

Sabaev, međutim, navodi da je oprema u bolnici u Omsku vrhunskog kvaliteta, napravljena u SAD i tehnički podesna za identifikovanje novičoka.

Jedan dio problema potiče od toga što postoje različite verzije novičoka, od kojih je većina i dalje nepoznanica, tako da tačna hemijska struktura ovog otrova ne može odmah da bude poznata izvan tajnih laboratorija, rekao je Čaj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije